Μεθανόλη, αιολική ενέργεια και μπαταρίες: Προ των πυλών καινοτόμο chemical tanker

Μεθανόλη, αιολική ενέργεια και μπαταρίες: Προ των πυλών καινοτόμο chemical tanker

99
Μεθανόλη, αιολική ενέργεια και μπαταρίες: Προ των πυλών καινοτόμο chemical tanker

Σε μια σημαντική κίνηση προς την ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας στις θαλάσσιες μεταφορές, η σουηδική εταιρεία Terntank ανακοίνωσε ότι προέβη σε παραγγελία για την κατασκευή υβριδικού πετροχημικού δεξαμενόπλοιου, με δικαίωμα προαίρεσης για ακόμα ένα ίδιων προδιαγραφών.

Το εν λόγω δεξαμενόπλοιο, χωρητικότητας 15.000 dwt, θα διαθέτει προηγμένες τεχνολογίες, όπως κινητήρα που λειτουργεί με μεθανόλη, αιολική υποβοήθηση, υβριδικό σύστημα μπαταριών και δυνατότητα φόρτισης αυτών από την ακτή. Η καινοτόμα αυτή σύνθεση τεχνολογιών για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου συνοψίζεται στο όνομα Hybrid Solution Plus.

Παράλληλα, προκειμένου να είναι σε θέση να μεταφέρει ταυτόχρονα πληθώρα υγρών φορτίων, το δεξαμενόπλοιο θα αποτελείται από 14 δεξαμενές διαχωρισμού. Το γεγονός αυτό συμβάλλει επίσης στη βιωσιμότητα, καθώς μειώνει σε σημαντικό βαθμό την ανάγκη πολλαπλών ταξιδιών.

Το νέο πλοίο προγραμματίζεται να παραδοθεί το πρώτο τρίμηνο του 2027. Η προσθήκη του αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τις προσπάθειες μείωσης των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, καθώς θα υπάρχει η δυνατότητα να λειτουργεί με καύσιμα χαμηλού δυναμικού παγκόσμιας θέρμανσης (GWP), όπως η πράσινη μεθανόλη και η e-μεθανόλη.

Τέλος, ο Δείκτης Ενεργειακής Απόδοσης σχεδιασμού (EEDI) του πλοίου θα βρίσκεται υπό τις απαιτήσεις της Φάσης 3 για το 2025.

Φωτό: Terntank

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.