Η μετέωρη πολιτική της Fed με τα επιτόκια

Η μετέωρη πολιτική της Fed με τα επιτόκια

22
Η μετέωρη πολιτική της Fed με τα επιτόκια

Επιφυλακτικά φάνηκαν στις δηλώσεις τους, τη Δευτέρα 25 Μαρτίου, υψηλόβαθμα στελέχη της Fed αναφορικά με το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων φέτος, με τις χρηματιστηριακές αγορές να αντιδρούν με sell-off.

Ο πρόεδρος της Fed of Atlanta, Raphael Bostic, δήλωσε ότι αναμένει μία μόνο μείωση επιτοκίων φέτος. Από την άλλη, ο πρόεδρος της Chicago Fed, Austan Goolsbee, δήλωσε ότι προβλέπει τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος, αν και η πρόοδος στο μέτωπο του πληθωρισμού δεν είναι η αναμενόμενη. Το μέλος του ΔΣ της Fed, Lisa Cook, υπογράμμισε ότι η τράπεζα θα πρέπει να υιοθετήσει μια προσεκτική προσέγγιση κατά τη μείωση των επιτοκίων, ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος στον πληθωρισμό να επιβραδυνθεί.

Μετά τις δηλώσεις αυτές, η πιθανότητα της πρώτης μείωσης των επιτοκίων τον Ιούνιο μειώθηκε το 70% από το 75%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Fed κατέγραψε ζημίες-ρεκόρ το 2023, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε $114,3 δισ. Τα εν λόγω οικονομικά μεγέθη σχετίζονται με τη διαχείριση του στόχου της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια.

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.