Η (χαμένη) χρυσή ευκαιρία των αφρικανικών λιμένων

Η (χαμένη) χρυσή ευκαιρία των αφρικανικών λιμένων

76
Η (χαμένη) χρυσή ευκαιρία των αφρικανικών λιμένων
Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ EPA/NIC BOTHMA

Η αναδιάταξη των routes στη ναυτιλία δεν έφερε μονάχα πτώση της ναυτιλιακής κίνησης από τη Διώρυγα του Σουέζ αλλά και άνοδο του αριθμού των πλοίων που επιλέγουν τον περίπλου της Αφρικής. Το γεγονός αυτό δημιούργησε μια εξαιρετική ευκαιρία για τους αφρικανικούς λιμένες, η οποία όμως παραμένει και θα παραμείνει ανεκμετάλλευτη.

Ειδικότερα, δημοσίευμα του Bloomberg υπογραμμίζει ότι η άνοδος της ναυτιλιακής κίνησης γύρω από το Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδος έχει αυξηθεί κατά 85% έναντι των πρώτων ημερών του Δεκεμβρίου. Ωστόσο, οι περισσότεροι αφρικανικοί λιμένες, με εξαίρεση κάποιους σε Νότια Αφρική, Μαδαγασκάρη, Μαυρίκιο και Ναμίμπια, δεν είναι σε θέση να εκμεταλλευτούν το γεγονός αυτό προς όφελός τους ελέω υποανάπτυκτων υποδομών.

Πολλοί από τους αφρικανικούς λιμένες κατέγραφαν συμφόρηση ακόμα και πριν από την αναδιάταξη των routes και συνεπώς δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν πλοία που διέρχονται από αυτά.

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.