Οι συμπληγάδες της Ερυθράς Θάλασσας για τη ναυτική ασφάλεια

Οι συμπληγάδες της Ερυθράς Θάλασσας για τη ναυτική ασφάλεια

64
Οι συμπληγάδες της Ερυθράς Θάλασσας για τη ναυτική ασφάλεια

Ομόφωνη ήταν η απόφαση της Επιτροπής Πολεμικών Επιχειρήσεων (WOAC) του International Bargaining Forum (IBF) για τον χαρακτηρισμό της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Άντεν ως «πολεμικών» περιοχών.

Η απόφαση αυτή ελήφθη σε συνεδρίαση της 12ης Μαρτίου 2024 και αφορμή στάθηκε η επίθεση των Χούθι στο «M/V True Confidence», που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τριών ναυτικών.

«Τα πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν αποτελούν στόχους πυραύλων των Χούθι, με αποτέλεσμα να τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η ζωή των ναυτικών. Προτρέπουμε έντονα τους ναυλωτές, τους διαχειριστές και τους πλοιοκτήτες να αποφεύγουν τη διέλευση από την περιοχή μέχρι να μην υφίσταται κίνδυνος για την ασφάλεια των ναυτικών από περαιτέρω επιθέσεις», σημειώνει η ITF στη σχετική ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα, το IBF ζητά από τους πλοιοκτήτες και τα ναυτεργατικά σωματεία να πιέσουν τις κυβερνήσεις να παρέμβουν και να δράσουν για την ασφάλεια των ναυτικών. Η εμπόλεμη περιοχή επιχειρήσεων ήταν 12 ναυτικά μίλια μακριά από τις ακτές της Υεμένης. Με την απόφαση της 12ης Μαρτίου επεκτείνεται η εμπόλεμη περιοχή, προκειμένου να καλύψει την προηγούμενη κηρυγμένη περιοχή υψηλού κινδύνου, η οποία περιλάμβανε το νότιο τμήμα της Ερυθράς Θάλασσας και τον Κόλπο του Άντεν, που εκτεινόταν μέχρι τις ακτές της Ερυθραίας. Η περιοχή περιλαμβάνει το στενό Bab El Mandeb, συμπεριλαμβανομένου του Maritime Security Transit Corridor – MSTC.

Διαβάστε ακόμα: Επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα: Οι «εγγυήσεις» σε Κίνα και Ρωσία

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.