Η πλοήγηση των αυτόνομων πλοίων στο επίκεντρο ακαδημαϊκής έρευνας

Η πλοήγηση των αυτόνομων πλοίων στο επίκεντρο ακαδημαϊκής έρευνας

78
Η πλοήγηση των αυτόνομων πλοίων στο επίκεντρο ακαδημαϊκής έρευνας

Στο πλαίσιο της επιτακτικής ανάγκης για τη βελτιστοποίηση της αυτόνομης ναυσιπλοΐας και των μοντέλων ελέγχου της, η πρόκληση της αυτόνομης πλοήγησης των πλοίων αποτελεί το επίκεντρο της σύγχρονης έρευνας στη ναυτιλία.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ερευνητική ομάδα του επίκουρου καθηγητή Daejeong Kim από το Korea Maritime & Ocean University παρουσίασε μια πρωτοποριακή μελέτη. Οι ερευνητές ανέπτυξαν μια μέθοδο εύρεσης της πιο αποδοτικής στρατηγικής πλοήγησης που ελαχιστοποιεί τη διάρκεια ταξιδιού ενός πλοίου από ένα σημείο στο άλλο. Παράλληλα, η ασφάλεια και η αποδοτικότητα της πλοήγησης διατηρούνται ή ακόμα και βελτιώνονται. Βασιζόμενοι σε προηγμένα μαθηματικά μοντέλα και αλγορίθμους, η συγκεκριμένη μέθοδος αποτυπώνει με ακρίβεια τις εξωτερικές δυνάμεις που ασκούνται στο συνολικό σώμα του πλοίου. Η καινοτομία της εν λόγω μεθόδου βρίσκεται στη μετατροπή από μια χρονική σε μια χωρική περιγραφή της κίνησης του πλοίου, επιτρέποντας τη βελτιστοποίηση του χρόνου ελιγμού.

Το μοντέλο δοκιμάστηκε σε πραγματικές συνθήκες και έδειξε ότι η επίδραση των δυνάμεων από τα κύματα επηρεάζει σημαντικά τον χρόνο και την απόδοση της πλοήγησης. Για τον λόγο αυτό, η ερευνητική ομάδα πρότεινε τρεις στρατηγικές ελέγχου, κατά τις οποίες οι δυνάμεις από τα κύματα ενσωματώνονται σταδιακά μέχρι τον ολοκληρωτικό έλεγχο της πλοήγησης.

Η συγκεκριμένη μέθοδος βελτιώνει σημαντικά την απόδοση και την ασφάλεια των αυτόνομων πλοίων (Maritime Autonomous Surface Ships – MASS), ενώ πιθανότατα μειώνει τα ναυτιλιακά κόστη και τις εκπομπές άνθρακα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.