Ο πρώτος ανεφοδιασμός πλοίου με αμμωνία στη Σιγκαπούρη

Ο πρώτος ανεφοδιασμός πλοίου με αμμωνία στη Σιγκαπούρη

87
Ο πρώτος ανεφοδιασμός πλοίου με αμμωνία στη Σιγκαπούρη
Φωτό: MPA

Η Σιγκαπούρη φιλοξένησε την πρώτη στον κόσμο επιχείρηση ανεφοδιασμού πλοίων με αμμωνία, ανοίγοντας ένα νέο μονοπάτι στην πορεία προς μια βιώσιμη ναυτιλία. Η επιχείρηση αυτή υλοποιήθηκε από την αυστραλιανή εταιρεία εξόρυξης Fortescue Metals Group (FMG.AX).

Η διαδικασία ανεφοδιασμού πραγματοποιήθηκε στο πλοίο «Fortescue Green Pioneer», το οποίο φέρει σημαία Σιγκαπούρης, και έλαβε χώρα στον τερματικό σταθμό Vopak Banyan στο νησί Jurong. Το πλοίο λειτουργεί με κινητήρα διπλού καυσίμου, που μπορεί να χρησιμοποιήσει μείγμα ντίζελ-αμμωνίας για τον ανεφοδιασμό του.

Η δοκιμαστική περίοδος διήρκεσε επτά εβδομάδες και περιλάμβανε εκτενείς δοκιμές των συστημάτων χρήσης της αμμωνίας ως καυσίμου. Συγκεκριμένα εξετάστηκαν η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των δοχείων και των υποδομών που χρησιμοποιήθηκαν για την αποθήκευση της υγρής αμμωνίας πριν από τη χρήση της ως καυσίμου. Επίσης διερευνήθηκαν η ανθεκτικότητα και η ασφάλεια των σωληνώσεων, καθώς επίσης αξιολογήθηκαν η λειτουργία και η απόδοση του κινητήρα με αμμωνία.

Μετά την ολοκλήρωση της δοκιμαστικής φάσης, το «Fortescue Green Pioneer» έλαβε την έγκριση σημαίας από το Μητρώο Πλοίων της Σιγκαπούρης και την έγκριση από τον νηογνώμονα DNV για τη χρήση του μείγματος αμμωνίας-ντίζελ ως καυσίμου. Ακόμα, η λιμενική αρχή της Σιγκαπούρης έχει προεπιλέξει εταιρείες για την υλοποίηση ενός προγράμματος παραγωγής και ανεφοδιασμού με αμμωνία στο νησί Jurong.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.