Η ανακοίνωση-κάλεσμα για το μέλλον της ευρωπαϊκής ναυτιλίας

Η ανακοίνωση-κάλεσμα για το μέλλον της ευρωπαϊκής ναυτιλίας

96
Η ανακοίνωση-κάλεσμα για το μέλλον της ευρωπαϊκής ναυτιλίας

Ευρωπαϊκοί συλλογικοί φορείς εκπροσώπησης που ανήκουν στο ευρύτερο φάσμα της ναυτιλιακής βιομηχανίας προχώρησαν σε από κοινού ανακοίνωση-κάλεσμα για τη χάραξη μιας πορείας που θα έχει ως στόχο ένα βιώσιμο μέλλον.

Η ανακοίνωση, που έλαβε χώρα την Τετάρτη 13 Μαρτίου, εστιάστηκε στην ανάγκη χάραξης πορείας προς ένα βιώσιμο μέλλον, στο οποίο ο κλάδος θαλάσσιων μεταφορών της ΕΕ θα παραμείνει διεθνώς ηγέτης.

Ο ευρωπαϊκός κλάδος θαλάσσιων μεταφορών περιλαμβάνει πληθώρα σημαινόντων παικτών ‒ τόσο πλοιοκτήτες, αλλά και ναυπηγεία, λιμένες, κατασκευαστές ναυτιλιακού εξοπλισμού, παρόχους υπηρεσιών, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. Καθένας από τους παίκτες αυτούς διαδραματίζει κεντρικό ρόλο, ενώ στο κέντρο της βιομηχανίας βρίσκεται το εργατικό της δυναμικό το οποίο στελεχώνει πλοία και γραφεία στη στεριά, αποτελώντας τη ραχοκοκαλιά του κλάδου.

Στο πλαίσιο αυτό, στην κοινή δήλωση συμμετέχουν ‒μεταξύ άλλων‒ ενώσεις όπως η ECSA και η CLIA, η ESPO και η FEPORT, αλλά και η ETF. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται και ο καθοριστικός ρόλος της ευρύτερης ναυτιλιακής βιομηχανίας ως αιμοδότριας της οικονομίας της ΕΕ.

Λόγω αυτού, η ανακοίνωση εστιάζει ιδιαίτερα στην ανάγκη διατήρησης της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ στον κλάδο της ναυτιλίας. Για τον συγκεκριμένο στόχο, στο επίκεντρο βρίσκεται το ανθρώπινο δυναμικό και η ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων. Επόμενο βήμα αποτελεί το να καταστούν οι ευρωπαϊκές θαλάσσιες μεταφορές ακόμα πιο βιώσιμές και ανθρωποκεντρικές, ενώ παράλληλα θα αξιοποιούνται τεχνολογίες ψηφιοποίησης με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανθεκτικότητάς τους.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.