Ρωσικά διυλιστήρια στο στόχαστρο της Ουκρανίας

Ρωσικά διυλιστήρια στο στόχαστρο της Ουκρανίας

77
Ρωσικά διυλιστήρια στο στόχαστρο της Ουκρανίας
Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ-EPA/Krasnodar region governor's press service

Η ουκρανική αντεπίθεση θέτει στο στόχαστρο ρωσικές υποδομές, και δη εκείνες που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, το τελευταίο χτύπημα της Ουκρανίας σε ρωσικό διυλιστήριο μονάχα επιτυχές μπορεί να χαρακτηριστεί για το Κίεβο, δεδομένου ότι το έθεσε εκτός λειτουργίας.

Ειδικότερα, δημοσίευμα του Reuters αναφέρει ότι δεκάδες ουκρανικά drones χτύπησαν σημαντικό διυλιστήριο της Lukoil στην πόλη Νίζνι Νόβγκοροντ της Ρωσίας. Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα να υποστεί βλάβες σημαντικός εξοπλισμός για τη λειτουργία του διυλιστηρίου. Το γεγονός αυτό μεταφράζεται σε παραγωγή μειωμένη τουλάχιστον κατά το ήμισυ στο προσεχές μέλλον.

Το διυλιστήριο που επλήγη είναι το NORSI, στο οποίο διυλίζονται περίπου 15,8 εκατ. τόνοι αργού ετησίως, δηλαδή περίπου 5,8% της ποσότητας που διυλίζεται ετησίως στη Ρωσία.

Η ναυτιλία παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις συγκεκριμένες εξελίξεις. Εφόσον περιοριστεί η ικανότητα της Ρωσίας να παράγει προϊόντα πετρελαίου, οι εξαγωγές της ενδέχεται να μειωθούν. Άλλωστε, ήδη οι τιμές ντίζελ στη Ρωσία εμφανίζονται ευαίσθητες στις εξελίξεις, με τη Μόσχα να έχει προβεί σε παροδικές απαγορεύσεις εξαγωγών ντίζελ το τελευταίο έτος.

Συνεπώς, το τοπίο όσον αφορά τις ρωσικές εξαγωγές παραμένει ρευστό, εξέλιξη που συνεπάγεται αβεβαιότητα όσον αφορά τη βιωσιμότητα των επικρατουσών συνιστωσών ζήτησης και προσφοράς.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.