Το πολιτικό «πέπλο» στην ενεργειακή εξίσωση της Ιαπωνίας

Το πολιτικό «πέπλο» στην ενεργειακή εξίσωση της Ιαπωνίας

41
Το πολιτικό «πέπλο» στην ενεργειακή εξίσωση της Ιαπωνίας

Η εξάρτηση της Ιαπωνίας από τις εισαγωγές ενέργειας δεν αποτελεί νέα εξέλιξη στην αγορά ενέργειας, όμως διαδραμάτισε καίριο ρόλο στην απροθυμία της χώρας να απαγκιστρωθεί από τα ρωσικά αγαθά.

Ωστόσο, πλέον η Ιαπωνία βρίσκεται σε ρότα συνεργασίας με τους συμμάχους της και στην ενέργεια, γεγονός που ίσως της δώσει τη δυνατότητα να «διώξει» από την ενεργειακή της εξίσωση το ρωσικό φυσικό αέριο.

Δημοσίευμα του Reuters αναφέρει ότι η Ιαπωνία εισάγει LNG από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, ενώ πραγματοποιεί και στρατηγικές επενδύσεις σε αυτές. Η συγκεκριμένη εξέλιξη, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι εντός των επόμενων δέκα ετών αρκετά μακροπρόθεσμα συμβόλαια που έχει η Ιαπωνία ‒μεταξύ άλλων και με τη Ρωσία‒ θα ολοκληρωθούν, αποτελεί ευκαιρία για την απεξάρτηση της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου από τα ρωσικά αγαθά.

Πέραν της Αυστραλίας και των ΗΠΑ, άλλες χώρες που κεντρίζουν το ιαπωνικό ενδιαφέρον είναι η Παπούα Νέα Γουινέα, το Ομάν, αλλά ίσως και ο Καναδάς.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.