Η Ιαπωνία κλείνει το μάτι στην ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας CCS

Η Ιαπωνία κλείνει το μάτι στην ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας CCS

48
Η Ιαπωνία κλείνει το μάτι στην ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας CCS

Στο πλαίσιο των προσπαθειών μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην Ιαπωνία, οι ιαπωνικές εταιρείες Chukogu Electric Power και Nippon Gas Line (NGL) ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στην ανάπτυξη εφοδιαστικής αλυσίδας δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) από την Ιαπωνία προς τη Μαλαισία.

Οι εν λόγω εταιρείες, μαζί με την εταιρεία Japex, την JGC, τη ναυτιλιακή εταιρεία K-Line και τον χαλυβουργικό όμιλο JFE Steel, επιδιώκουν να μελετήσουν τις εγκαταστάσεις και το κόστος που απαιτούνται για την υλοποίηση του έργου CCS. H δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα (CO₂) θα γίνεται από τα εργοστάσια χαλυβουργίας της JFE και τις μονάδες παραγωγής ενέργειας της Chukogu. Τη μεταφορά του υγροποιημένου CO₂ έχει αναλάβει η NGL από την περιοχή Setouchi της δυτικής Ιαπωνίας προς τις τοποθεσίες αποθήκευσής του στη Μαλαισία.

Τα έργα για την έγχυση και την αποθήκευση του CO₂ στη Μαλαισία από τοπικές περιοχές εκπομπής CO₂ και ενδεχομένως από άλλες χώρες της Ασίας ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2023, έπειτα από κοινή συμφωνία των εταιρειών Petronas, Japex, JGC και K-Line. Οι εγκαταστάσεις του έργου εκτιμάται πως θα ολοκληρωθούν στα τέλη του 2028.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ιαπωνικό υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε, στις 13 Φεβρουαρίου, να υποστηρίξει νομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνονται οι διοικητικοί κανόνες για τις απαιτούμενες επιχειρήσεις ολοκλήρωσης του έργου CCS.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.