Τα ενεργειακά «δίχτυα» της Νορβηγίας στην Ινδία

Τα ενεργειακά «δίχτυα» της Νορβηγίας στην Ινδία

54
Τα ενεργειακά «δίχτυα» της Νορβηγίας στην Ινδία
Arctic Voyager leaving Hammerfest LNG. (Φωτό: Rino Engdal / Equinor)

Η Ινδία διαφοροποιεί τις πηγές εισαγωγών της σε ενέργεια, προκρίνοντας τη χρήση καυσίμων με χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της στρατηγικής είναι η πρόσφατη συμφωνία που υπέγραψε η ινδική Deepak Fertilisers με τον νορβηγικό ενεργειακό κολοσσό Equinor.

Πιο συγκεκριμένα, η συμφωνία αυτή ορίζει ότι η Equinor θα προμηθεύει την εταιρεία παραγωγής λιπασμάτων και πετροχημικών Deepak Fertilisers με ποσότητες LNG για την κάλυψη των δραστηριοτήτων της.

Η συμφωνία έχει ορίζοντα 15 ετών και οι πρώτες παραδόσεις LNG θα εκκινήσουν το 2026, σύμφωνα με την ανακοίνωση του νορβηγικού ενεργειακού κολοσσού. Η παράδοση LNG από την Equinor θα ανέρχεται στους 0,65 εκατ. τόνους για κάθε έτος. Επισημαίνεται ότι το LNG της Equinor προέρχεται από τη μονάδα που διαχειρίζεται η εταιρεία στο Hammerfest της Νορβηγίας.

Η ινδική εταιρεία Deepak Fertilisers θα χρησιμοποιεί το LNG στη νέα μονάδα παραγωγής της για την παραγωγή πετροχημικών προϊόντων και λιπασμάτων. Η αμμωνία θα προορίζεται για την εγχώρια ινδική αγορά, επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Equinor.

Η υπογραφή της συγκεκριμένης συμφωνίας ενισχύει τη θέση της Equinor στην ολοένα αναπτυσσόμενη αγορά της Ινδίας, σύμφωνα με τη δήλωση του Senior Vice President for Gas & Power του νορβηγικού κολοσσού, κ. Helge Haugane.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.