Καθησυχαστικός ο OPEC για τη ζήτηση αργού πετρελαίου

Καθησυχαστικός ο OPEC για τη ζήτηση αργού πετρελαίου

46
Καθησυχαστικός ο OPEC για τη ζήτηση αργού πετρελαίου

Ο OPEC εμφανίζεται καθησυχαστικός για την παγκόσμια ζήτηση «μαύρου χρυσού», ενώ τα τελευταία δεδομένα φανερώνουν μείωση στο μερίδιό του στην προσφορά πετρελαίου.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας του OPEC, κ. Haitham Al Ghais, ανέφερε στο Reuters, στο περιθώριο πρόσφατου συνεδρίου, ότι η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να αναστείλει τα σχέδια της Aramco για επέκταση της παραγωγής πετρελαίου δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως ένδειξη μείωσης της ζήτησης για αργό.

Υπενθυμίζεται ότι η Σαουδική Αραβία μείωσε την παραγωγή πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλια/ημέρα, η οποία πλέον ανέρχεται στα 12 εκατ. βαρέλια/ημέρα.

Ο OPEC αναθεώρησε προς τα επάνω τις ετήσιες εκτιμήσεις του για τη ζήτηση αργού σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Ο OPEC αναφέρει ότι η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα φτάσει στα 116 εκατ. βαρέλια/ημέρα, δηλαδή κατά 6 εκατ. βαρέλια/ημέρα περισσότερα από την προηγούμενη εκτίμησή του. Η αύξηση στη ζήτηση θα οφείλεται στην Κίνα, στην Ινδία, σε άλλα ασιατικά κράτη, στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική.

Μάλιστα, κατά τον κ. Haitham Al Ghais, η μακροπρόθεσμη ζήτηση αργού θα κλιμακωθεί λόγω των «δεύτερων σκέψεων» που έχουν οι χώρες στο πεδίο της ενεργειακής μετάβασής τους.

Τέλος, ο γενικός γραμματέας του OPEC τόνισε ότι η έξοδος της Ανγκόλας από τον Οργανισμό δεν ανησυχεί τα υπόλοιπα μέλη και εξέφρασε τη θέση ότι το αφρικανικό κράτος είναι ευπρόσδεκτο να επιστρέψει, αν το επιθυμεί.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.