«Φουρτούνες» στην αγορά ντίζελ από ένα κοκτέιλ παραγόντων

«Φουρτούνες» στην αγορά ντίζελ από ένα κοκτέιλ παραγόντων

49
«Φουρτούνες» στην αγορά ντίζελ από ένα κοκτέιλ παραγόντων

Σε σκοπέλους πέφτει η αγορά ντίζελ στην Ευρώπη, καθώς η διακοπή λειτουργίας των διυλιστηρίων και η διαταραχή στην Ερυθρά Θάλασσα συμπιέζουν τις προμήθειες ενός καυσίμου ιδιαίτερα σημαντικού για την ενεργειακή ασφάλεια της γηραιάς ηπείρου.

Η αγορά παρουσιάζει σημάδια «στενότητας» εδώ και καιρό, πιεζόμενη από τις κυρώσεις στη Ρωσία, το κλείσιμο ευρωπαϊκών εργοστασίων και την αλλαγή στάσης των διυλιστηρίων ως προς την παραγωγή ‒ εν μέρει ως απάντηση στους περιορισμούς της προσφοράς από τον OPEC+. Τώρα, οι traders έρχονται αντιμέτωποι με την εποχιακή συντήρηση των διυλιστηρίων και τις επιθέσεις στις ρωσικές ενεργειακές εγκαταστάσεις, καθώς και με την αναστάτωση στην Ερυθρά Θάλασσα, που έχει προκαλέσει την εκτίναξη των ναύλων.

Το premium μεταξύ diesel και αργού πετρελαίου έχει ανέλθει στα υψηλότερα για την εποχή επίπεδα από το 2012. Η κατάσταση αυτή, εκτός από το ότι ενισχύει τον πληθωρισμό, ασκεί επίσης πιέσεις σε ζωτικούς οικονομικούς τομείς, όπως η γεωργία και οι κατασκευές.

«Αναμένουμε να δούμε μείωση των αποθεμάτων ντίζελ/αερίου στη βορειοδυτική Ευρώπη τους επόμενους δύο μήνες», δήλωσε η Emma Howsham, αναλύτρια της Wood Mackenzie Ltd. Μιλώντας στο Bloomberg, η ίδια επικαλέστηκε την εαρινή συντήρηση των διυλιστηρίων, καθώς και «την περιορισμένη προσφορά από βασικούς εξαγωγικούς κόμβους και την επίδραση των αναταραχών στην Ερυθρά Θάλασσα στις ροές προς την Ευρώπη».

Τον Ιανουάριο, οι εισαγωγές diesel της Ευρώπης ήταν μειωμένες τόσο σε σχέση με τον Δεκέμβριο όσο και σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2023. Ωστόσο, ποσότητες diesel συνέχισαν να καταφθάνουν στην Ευρώπη από την Ινδία και τη Μέση Ανατολή. Πολλά από αυτά τα φορτία διήλθαν από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας προς αποφυγή των επιθέσεων των Χούθι, αυξάνοντας τον χρόνο και το κόστος του ταξιδιού. Άλλοι προμηθευτές, όπως οι ΗΠΑ και η Τουρκία, συνεχίζουν επίσης να στέλνουν φορτία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.