«Πυρετός» συμφωνιών για τους ενεργειακούς κολοσσούς στις ΗΠΑ

«Πυρετός» συμφωνιών για τους ενεργειακούς κολοσσούς στις ΗΠΑ

39
«Πυρετός» συμφωνιών για τους ενεργειακούς κολοσσούς στις ΗΠΑ

Νέα δεδομένα στο τοπίο παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ φέρνει η επικείμενη εξαγορά της Endeavor Energy Partners από την πετρελαϊκή εταιρεία Diamondback Energy. Το κόστος της εξαγοράς ανέρχεται στα $26 δισ., σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Diamondback Energy τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου.

Επισημαίνεται ότι η Diamondback Energy συνεχίζει με γοργούς ρυθμούς την εδραίωσή της στην αγορά σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ. Με την εξαγορά της Endeavor, η Diamondback Energy καθίσταται η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου και αερίου στην ‒πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου‒ Λεκάνη της Πέρμιας (Permian Basin) στο Δυτικό Τέξας και στο Νέο Μεξικό. Την πρωτοκαθεδρία σε αυτή την περιοχή κατέχει η ExxonMobil και ακολουθεί η Chevron, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters.

Η συμφωνία εξαγοράς εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο προσπαθειών των ενεργειακών κολοσσών να εδραιώσουν τη θέση τους στη Λεκάνη της Πέρμιας, με σκοπό την ενθάρρυνση της επικείμενης παραγωγής και της διασφάλισης μελλοντικών αποθεμάτων προς εξόρυξη.

Η ενεργειακή εταιρεία Diamondback Energy θα αντλεί 816.000 βαρέλια πετρελαίου και αερίου/ημέρα, πίσω από τα 867.000 βαρέλια/ημέρα της Chevron και τα 1,3 εκατ. βαρέλια/ημέρα της Exxon στη Λεκάνη της Πέρμιας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.