Νέος «πονοκέφαλος» για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης;

Νέος «πονοκέφαλος» για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης;

191
Νέος «πονοκέφαλος» για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης;

Η ενεργειακή εξίσωση της Ευρώπης πλήττεται ξανά, αυτή τη φορά από την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η κλιμακούμενη πίεση προς τους πλοιοκτήτες να αποφύγουν την Ερυθρά Θάλασσα επηρέασε σημαντικά τις ευρωπαϊκές εισαγωγές διυλισμένων προϊόντων κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, σημειώνει στο τελευταίο της report η Xclusiv Shipbrokers. Η εκτίναξη των ναύλων και η εκτροπή των δεξαμενόπλοιων περιόρισαν τις προμήθειες. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εισαγωγές πετρελαιοειδών της Ευρώπης ανήλθαν κατά μέσο όρο σε 2,3 εκατ. βαρέλια/ημέρα από την 1η έως τις 17 Ιανουαρίου, μειωμένες σε σχέση με τα 2,9 εκατ. βαρέλια/ημέρα που είχαν καταγραφεί τον Δεκέμβριο. Οι εισαγωγές από τη Σαουδική Αραβία, την Ινδία και το Κουβέιτ μειώθηκαν κατά 15%, 31% και 43% αντίστοιχα από τα επίπεδα του Δεκεμβρίου κατά την ίδια περίοδο.

Η Xclusiv εξηγεί στην ανάλυσή της ότι η εν λόγω πτώση των εισαγωγών αποτελεί σημαντική απειλή για τον εφοδιασμό της Γηραιάς Ηπείρου με ντίζελ. Η Ευρώπη εξαρτάται από τη Μέση Ανατολή για περίπου το ένα τρίτο του εφοδιασμού της σε ντίζελ και με τα στοιχεία της Insights Global να δείχνουν ότι τα επίπεδα αποθεμάτων βρίσκονταν 257.000 βαρέλια κάτω από τον μέσο όρο πενταετίας στις 11 Ιανουαρίου, ο κίνδυνος ελλείψεων είναι σημαντικός.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.