Εκλογικός «πυρετός» στην Ταϊβάν: οι εύθραυστες γεωπολιτικές ισορροπίες στον Ειρηνικό

    21
    Εκλογικός «πυρετός» στην Ταϊβάν: οι εύθραυστες γεωπολιτικές ισορροπίες στον Ειρηνικό

    Η εκλογική αναμέτρηση της 13ης Ιανουαρίου στην Ταϊβάν θα πυροδοτήσει εξελίξεις στην ευρύτερη νησιωτική περιοχή, που θα καθορίσουν το μέλλον των σχέσεών της με την Κίνα. Στο πλαίσιο πολλαπλών κρίσεων στο Στενό της Ταϊβάν, οι εκλογές αυτές ισορροπούν μεταξύ ειρήνης και πολέμου. Ανάλογα με τον νικητή της εκλογικής αναμέτρησης, οι εντάσεις με την Κίνα είτε θα αυξηθούν είτε θα μειωθούν.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg, τις οποίες επικαλείται το TASS, το εκτιμώμενο κόστος ενός πιθανού πολέμου στην Ταϊβάν, που είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής microchips του κόσμου, ανέρχεται στα $10 τρισ., ενώ ο πόλεμος θα σημάνει συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 10,2%.

    Οι τρεις «μονομάχοι» που θα διεκδικήσουν την ψήφο είναι οι Lai Ching-te, Hou You-yi και Ko Wen-je, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι κανείς εξ αυτών δεν θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία.

    Πιο συγκεκριμένα, ο Lai ισχυρίστηκε ότι η πολιτική της «μίας Κίνας» δεν αποτελεί πραγματική ειρήνη και θεωρείται από την Κίνα ως αποσχιστικός παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει σε σύγκρουση, ενώ άλλοι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Lai θα καλωσορίσει τη συνεργασία της Ταϊβάν με τις ΗΠΑ.

    O Hou επιθυμεί να εξομαλύνει τις σχέσεις της Ταϊβάν με την ηπειρωτική Κίνα και να εμβαθύνει στη συνεργασία στον ανθρωπιστικό και οικονομικό τομέα, χωρίς να συζητά την ενοποίηση της νησιωτικής περιοχής με την Κίνα.

    Ο Kai, που παρουσιάζεται ως τεχνοκράτης, εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει μια πολιτική ισόρροπης σύγκρουσης ή εξομάλυνσης με την Κίνα.

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.