Οι ναύλοι των containerships σε εκρηκτικό μομέντουμ

Οι ναύλοι των containerships σε εκρηκτικό μομέντουμ

145
Οι ναύλοι των containerships σε εκρηκτικό μομέντουμ

Σημαντική άνοδο καταγράφουν οι spot ναύλοι στην αγορά των containerships, με τον σχετικό δείκτη της Drewry, WCI, να καταγράφει για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα αξιόλογη άνοδο. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης σημείωσε άνοδο 15% την εβδομάδα με πέρας την 11η Ιανουαρίου και διαμορφώθηκε στα $3.072/FEU.

Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα του δείκτη από τον Οκτώβριο του 2022, ο οποίος πλέον βρίσκεται σε κατά 116% υψηλότερα επίπεδα έναντι του προπανδημικού μέσου όρου του 2019.

Η άνοδος του δείκτη αποδίδεται στην υψηλή άνοδο που σημείωσαν οι ναύλοι στα fronthaul routes μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Στο route Σαγκάη-Ρότερνταμ, οι ναύλοι σημείωσαν εβδομαδιαία άνοδο 23% και στο route Σαγκάη-Γένοβα 25%.

Τα βλέμματα στρέφονται σαφώς στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς πολλές εταιρείες έχουν χαρακτηρίσει την ευρύτερη περιοχή ως «no go zone». Το γεγονός αυτό οδηγεί στον επανασχεδιασμό των δρομολογίων, με τα πλοία να αποφεύγουν τη Διώρυγα του Σουέζ και να προτιμούν το αρκετά μακρύτερο ταξίδι γύρω από το Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδος.

Μάλιστα, η Drewry εκτιμά ότι η άνοδος των ναύλων λόγω της έκρυθμης γεωπολιτικής κατάστασης στην Ερυθρά Θάλασσα δεν έχει ακόμη κορυφωθεί και συνεπώς αναμένει περαιτέρω άνοδο του δείκτη τις ερχόμενες εβδομάδες.

Χωρίς τίτλο

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.