Σιτηρά: Η Ουκρανία, ο άσος στο μανίκι της Κωνστάντζας

Σιτηρά: Η Ουκρανία, ο άσος στο μανίκι της Κωνστάντζας

79
Σιτηρά: Η Ουκρανία, ο άσος στο μανίκι της Κωνστάντζας

Σε επίπεδα ρεκόρ διαμορφώθηκαν οι εξαγωγές σιτηρών από το λιμάνι της Κωνστάντζας το 2023 χάρη στην αύξηση των ροών από την Ουκρανία και τα εν εξελίξει έργα υποδομής που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα από το λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας εξήχθησαν 36 εκατ. τόνοι σιτηρών, σημειώνοντας αύξηση 50% σε σχέση με το 2022. Τα ουκρανικά σιτηρά, ήτοι 14 εκατ. τόνοι, αντιπροσώπευσαν το 40% των ροών.

Η Ουκρανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών παγκοσμίως και η Κωνστάντζα έχει καταστεί σημαντική εναλλακτική οδός εξαγωγής του Κιέβου μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, με τα σιτηρά να φτάνουν οδικώς, σιδηροδρομικώς και με φορτηγίδες μέσω του Δούναβη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όγκος διαμετακόμισης των ουκρανικών σιτηρών της έχει μειωθεί από τον Ιούλιο, όταν η Ρωσία άρχισε να χτυπά επανειλημμένα τα λιμάνια της που βρίσκονται απέναντι από τον Δούναβη από τη Ρουμανία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.