Ιαπωνική συνεργασία για την ανάπτυξη πλοίων μεταφοράς LCO₂

Ιαπωνική συνεργασία για την ανάπτυξη πλοίων μεταφοράς LCO₂

64
Ιαπωνική συνεργασία για την ανάπτυξη πλοίων μεταφοράς LCO₂

Η Mitsubishi Shipbuilding, μέλος του Ομίλου Mitsubishi Heavy Industries (ΜΗΙ), η Nihon Shipyard Co., Ltd., η Mitsui & Co., Ltd. και η Mitsubishi Corporation ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ανάπτυξη πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου διοξειδίου του άνθρακα (LCO₂).

Οι τέσσερις εταιρείες υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης (MoU) με σκοπό τη μεταφορά του διοξειδίου του άνθρακα από την πηγή εκπομπής προς τον τόπο αποθήκευσης. Η επίτευξη αυτού του στόχου αποτελεί το δεύτερο απαραίτητο στάδιο της τεχνολογίας CCS ή Carbon Dioxide Capture and Storage (δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα). Η μεταφορά του διοξειδίου του άνθρακα που δεσμεύεται κατά το πρώτο στάδιο της διαδικασίας CCS θα μεταφερθεί υπό υγροποιημένη μορφή σε κατάλληλες δομές αποθήκευσης.

Η συνεργασία αυτή αποτελεί κρίσιμο βήμα για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων και τη σημαντική μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος στο περιβάλλον. Ο Οργανισμός Μετάλλων και Ενεργειακής Ασφάλειας της Ιαπωνίας (JOGMEC) διεξάγει μια εμπεριστατωμένη τεχνο-οικονομική και περιβαλλοντική μελέτη για το κατά πόσο είναι εφικτή η πλήρης υλοποίηση της τεχνολογίας CCS με απόδοση και ασφάλεια. Η μεταφορά και η αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα στην Ιαπωνία προβλέπεται να υλοποιηθεί από το 2028.

Στο επόμενο χρονικό διάστημα, η ζήτηση των πλοίων μεταφοράς LCO₂ αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά. Η πρωτοβουλία αυτή των ιαπωνικών εταιρειών αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα διευκόλυνσης για την πλήρη εφαρμογή των σταδίων CCS.

Φωτό:  Mitsubishi Heavy Industries

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.