Αβεβαιότητα γύρω από την προσφορά και τη ζήτηση ζάχαρης

Αβεβαιότητα γύρω από την προσφορά και τη ζήτηση ζάχαρης

56
Αβεβαιότητα γύρω από την προσφορά και τη ζήτηση ζάχαρης

Σύννεφα εμφανίζονται πάνω από την αγορά ζάχαρης της Ασίας, με το σκηνικό να εκτιμάται καθ’ όλα αβέβαιο και το 2024, εν μέσω διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες και πολύ υψηλών τιμών, που επηρεάζουν τη ζήτηση.

Οι ραγδαία μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες σε χώρες-παραγωγούς και οι ποικίλες εμπορικές αναδιατάξεις φαίνεται πως θα επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό την πορεία των τιμών ζάχαρης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του S&P Global Commodity Insights.

Ειδικότερα, οι εκτιμήσεις για την παραγωγή ζάχαρης της Ταϊλάνδης έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω, απόρροια των επιδράσεων του El Nino. Πλέον, το S&P Global Commodity Insights εκτιμά ότι η παραγωγή ζαχαροκάλαμου και ζάχαρης για το 2023-2024 (Οκτώβριος-Σεπτέμβριος) θα ανέλθει σε 85 εκατ. τόνους και 9,8 εκατ. τόνους αντίστοιχα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ινδία, η παραγωγή της οποίας θα επηρεαστεί σημαντικά από τα χαμηλά επίπεδα βροχοπτώσεων. Οι βροχοπτώσεις των μουσώνων του 2023 στην Ινδία ήταν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2018, επιδρώντας στις καλλιέργειες σε περιοχές της Μαχαράστρα και της Καρνατάκα.

Οι αυξανόμενες ανησυχίες για την προσφορά ζάχαρης από την Ταϊλάνδη και την Ινδία πυροδοτούν ράλι στις τιμές, που με τη σειρά του έχει άμεσο αντίκτυπο στη ζήτηση. Για παράδειγμα, η Ινδονησία κατέγραψε μείωση των εισαγωγών ζάχαρης το 2023, λόγω της υποαξιοποίησης των αδειών εισαγωγής από τους εγχώριους μύλους. Τα εργοστάσια έχουν στραφεί στη χρήση αποθεμάτων από την εγχώρια παραγωγή ζάχαρης, καθώς οι παγκόσμιες τιμές εκτινάχθηκαν σε νέα ύψη, σύμφωνα με πηγές της αγοράς.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.