Υψηλό ενάμισι έτους για τον BDI

Υψηλό ενάμισι έτους για τον BDI

191
Υψηλό ενάμισι έτους για τον BDI

Σε σημαντικά ανοδικό μομέντουμ βρίσκεται η ναυλαγορά των bulk carriers με τον BDI να καταγράφει μια ξέφρενη πορεία που εκκίνησε τις τελευταίες δύο ημέρες της περασμένης εβδομάδας (17-24/11) και συνεχίζεται και την τωρινή. Μάλιστα, τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, ο BDI αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδά του για ενάμισι έτος.

Ειδικότερα, ο BDI -κύριος δείκτης της ναυλαγοράς χύδην ξηρού φορτίου- ανήλθε σε 2.259 μονάδες, δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδά του από τον Ιούνιο του 2022. Η εν λόγω εξέλιξη φαίνεται να οφείλεται σε σημαντική αύξηση της ζήτησης για πλοία μεγαλύτερου μεγέθους. Ενδεικτικά, ο επιμέρους δείκτης των Capesizes κατέγραψε άνοδο 434 μονάδων χθες Δευτέρα (12,8%) και διαμορφώθηκε στις 3.819 μονάδες, επίπεδα που επίσης συνιστούν υψηλό ενάμισι έτους. Ο μέσος όρος των ημερήσιων κερδών των Capesize bulk carriers σημείωσε άνοδο $3.600 και διαμορφώθηκε στα $31.671.

Μικρή άνοδο 31 μονάδων σημείωσε και ο επιμέρους δείκτης των Panamax bulk carriers, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 2.095 μονάδες. Παρά τη μικρή άνοδο, ο δείκτης πλέον βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδά του από τον Οκτώβριο του 2022.

Τέλος, ο επιμέρους δείκτης των Supramax bulk carriers σημείωσε μικρή άνοδο 13 μονάδων και διαμορφώθηκε στις 1.292 μονάδες.

Πηγή: Reuters, Xclusiv

Φωτό: Vitalii Onyshchuk / Pexels

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.