Οι περιβαλλοντικές προτεραιότητες των ευρωπαϊκών λιμανιών

Οι περιβαλλοντικές προτεραιότητες των ευρωπαϊκών λιμανιών

62
Οι περιβαλλοντικές προτεραιότητες των ευρωπαϊκών λιμανιών

Για δεύτερη διαδοχική χρονιά, η κλιματική αλλαγή αποτελεί την κορυφαία πρόκληση για τα ευρωπαϊκά λιμάνια, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την Ετήσια Περιβαλλοντική Έκθεση 2023 του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Λιμένων (ESPO).

Στην όγδοη έκδοση της Έκθεσης συμμετείχαν 90 ευρωπαϊκά λιμάνια από 20 χώρες. Ρίχνοντας φως στις περιβαλλοντικές προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα λιμάνια, η Έκθεση δίνει τη δυνατότητα τόσο στον ESPO όσο και στους Ευρωπαίους νομοθέτες να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα για την ορθή λήψη αποφάσεων.

Πέραν της κλιματικής αλλαγής, άλλες κορυφαίες περιβαλλοντικές προτεραιότητες, όπως η ποιότητα του αέρα και η ενεργειακή απόδοση, εξακολουθούν να συγκεντρώνουν την προσοχή των λιμένων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν και λιγότεροι από τους μισούς λιμένες αντιμετωπίζουν λειτουργικές προκλήσεις που σχετίζονται με το κλίμα, περισσότεροι από τα τρία τέταρτα ενσωματώνουν παραμέτρους προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή κατά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση νέων έργων υποδομής. Σημαντικό να τονιστεί επίσης ότι η ανάπτυξη των λιμένων που σχετίζεται με το νερό εισήλθε για πρώτη φορά στην κορυφαία δεκάδα προτεραιοτήτων των ευρωπαϊκών λιμανιών.

Συνολικά τα ευρήματα της Έκθεσης φανερώνουν βελτίωση της περιβαλλοντικής διαχείρισης των λιμένων. Ωστόσο, παρά τη θετική αυτή τάση, ορισμένοι βασικοί δείκτες, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων περιβαλλοντικής κατάρτισης για τους εργαζομένους στα λιμάνια και της παρακολούθησης των χερσαίων οικοτόπων, παρουσίασαν ελαφρά μείωση σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Εικόνα1

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.