Το Ναυτικό Μουσείο Θήρας επανασυστήνεται στο κοινό

Το Ναυτικό Μουσείο Θήρας επανασυστήνεται στο κοινό

108
Το Ναυτικό Μουσείο Θήρας επανασυστήνεται στο κοινό

Σε ένα εμβληματικό καπετανόσπιτο στην πανέμορφη Οία ξετυλίγεται η ναυτική ιστορία της Σαντορίνης. Μια ιστορία που αντανακλά τα επιτεύγματα καραβοκύρηδων, καπετάνιων αλλά και εφοπλιστών του νησιού, που από τον 19ο αιώνα ανέπτυξαν σημαντική εμπορική δραστηριότητα στη Μαύρη Θάλασσα και στη Μεσόγειο, μεταφέροντας ξύλο, κρασί, υφάσματα κ.ά.

Ένας από αυτούς τους Σαντορινιούς ανθρώπους της θάλασσας ήταν και ο πλοίαρχος Αντώνιος Δ. Δακορώνιας, χάρη στην προσωπική συλλογή του οποίου δημιουργήθηκε το 1951 το Ναυτικό Μουσείο Θήρας. Το 1956, το μουσείο καταστράφηκε ολοσχερώς από τον σεισμό. Το 1988, η Ντίνα Μανωλέσου-Μπιρμπίλη δώρισε το μισοκατεστραμμένο πατρικό της προκειμένου να στεγάσει το μουσείο. Το 1992, οι αδελφοί Νικόλαος και Δημήτρης Νομικός χρηματοδότησαν την αποκατάσταση του ανωτέρω κτιρίου, φροντίζοντας για την επαναλειτουργία του μουσείου.

Το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023 γράφτηκε μια νέα σελίδα στην ιστορία του Ναυτικού Μουσείου Θήρας, καθώς πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια μετά την πλήρη ανακαίνισή του χάρη στην πρωτοβουλία της προέδρου του μουσείου, κ. Νικολέτας Νομικού, και την αδιάκοπη προσπάθεια της ίδιας και της ομάδας της, την οποία με υπερηφάνεια και σεβασμό για τη ναυτική παράδοση υποστήριξε η M/MΑRITIΜΕ.

Το 2023, ύστερα από τριάντα χρόνια ανελλιπούς λειτουργίας, με τη χορηγία της M/ΜΑRITIME, το μουσείο εκσυγχρονίστηκε, ανακαινίστηκε και παρουσιάζει την ιστορία της ναυτιλίας της Σαντορίνης και της ναυτοσύνης των κατοίκων της με έναν φρέσκο αέρα. Η συμβολή της M/MARITIME στο νέο κεφάλαιο του μουσείου και εν τέλει στη διαφύλαξη και στη διάδοση της ναυτικής παράδοσης της Σαντορίνης αποτυπώνεται στα λόγια της κ. Νικολέτας Νομικού, προέδρου του Ναυτικού Μουσείου Θήρας: «H ανακαίνιση του μουσείου απαιτούσε σημαντικούς πόρους, που στην εποχή μας είναι δύσκολο να βρεθούν. Υπάρχουν όμως άνθρωποι που έχουν θέληση, όραμα και μεράκι για τη ναυτιλία. Παραδίδουμε σήμερα στο κοινό το Ναυτικό Μουσείο Θήρας, με βαθιά συγκίνηση, ακολουθώντας το όραμα των γονέων μας, με τη γενναιόδωρη προσφορά της M/MARITIME και προσωπικά του Γιάννη Μυτιληναίου. Χωρίς την υποστήριξή του, δεν θα είχε γίνει πραγματικότητα αυτή η εκ βάθρων ανακαίνιση.

»Για μένα, η διαδικασία της ανακαίνισης ήταν ένα δύσκολο ταξίδι, τεράστια εμπειρία, με θετικό, στα μάτια μου, αποτέλεσμα. Ευχαριστώ από καρδιάς τις ομάδες που δούλεψαν για να φτάσουμε στον στόχο με επιτυχία».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας, κ. Μανώλης Κουτουλάκης, σημείωσε: «Το υπουργείο είναι αρωγός σε προσπάθειες που γίνονται για να διατηρηθεί όχι απλώς μια μνήμη του παρελθόντος, αλλά και για να δώσουν πνοή και περιεχόμενο για το μέλλον. Και το έχουμε δείξει στην πράξη. Είναι σπουδαίο να αναδεικνύεται η θηραϊκή ναυτιλία ανεξάρτητα με την πορεία της στον χρόνο. Είναι μια παρακαταθήκη την οποία και οι Σαντορινιοί πρέπει να θυμούνται αλλά και όλοι εμείς.

»Δύο είναι οι πυλώνες της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής σημαίας. Η ελληνική πλοιοκτησία, οι Έλληνες εφοπλιστές, που πρωτοστατούσαν, συνεχίζουν να πρωτοστατούν και θα πρωτοστατούν. Και ο Έλληνας ναυτικός. Σε κάθε τόπο που πηγαίνουμε στη νησιωτική Ελλάδα, να αναδεικνύονται μικρές και μεγάλες ιστορίες, που καταδεικνύουν το δέσιμο της χώρας με τη θάλασσα και τις οποίες δεν πρέπει να ξεχνάμε».

Ο βουλευτής Κυκλάδων, κ. Μάρκος Καφούρος, επισήμανε: «Οι Κυκλάδες και ιδιαίτερα η Σαντορίνη φέρουν μια ιστορία ναυτοσύνης πέραν των 4.000 ετών. Το Ναυτικό Μουσείο Θήρας επισφραγίζει αυτή την ιστορία με τον καλύτερο τρόπο, διατηρεί αναλλοίωτα στον χρόνο αντικείμενα, προφυλάσσει και περνάει στις επόμενες γενιές και στους επισκέπτες του τόπου μας τη συμπυκνωμένη γνώση που φέρει ο λαός μας για τη ναυτιλία».

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό για όλους εμάς να ερχόμαστε κοντά στη θάλασσα, κοντά στα πλοία, γιατί η θάλασσα και η ναυτοσύνη είναι αυτά που μας έχουν διατηρήσει στο επίπεδο που είμαστε σήμερα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης, κ. Εμμανουήλ Πετράκης.

Το Ναυτικό Μουσείο Θήρας λειτουργεί στην Οία της Σαντορίνης, καθημερινά, όλο τον χρόνο. Περιλαμβάνει μόνιμες συλλογές, εκθέματα από εμπορικά πλοία του νησιού, προσωπικά αντικείμενα αξιωματικών και πληρωμάτων, μεγάλης αξίας βιβλιοθήκη, καθώς και το εμβληματικό περισκόπιο υποβρυχίου κατασκευής 1942, που βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλης Κουτουλάκης, η πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Θήρας κ. Νικολέτα Νομικού με το Διοικητικό Συμβούλιο του μουσείου, ο βουλευτής Κυκλάδων κ. Μάρκος Καφούρος, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Θήρας κ. Νίκος Ζώρζος, οι πρόεδροι των Ναυτικών Μουσείων Κρήτης και Αιγαίου, αρχιπλοίαρχος Εμμανουήλ Πετράκης και κ. Αικατερίνη Χαριτάτου, καθώς και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου του νησιού και πολλοί κάτοικοι. Την M/M MΑRITIME εκπροσώπησε η υπεύθυνη Εταιρικής Επικοινωνίας κ. Ελίζα Γερούκη.

ΝΜ Θήρας φωτογραφία 1
Α-Δ:Α-Δ: Ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ Μάρκος Καφούρος, η Δήμητρα Καλαμάκη, κόρη του εμπνευστή του μουσείου Αντώνη Δακορώνια, η Ελίζα Γερούκη, υπεύθυνη εταιρικής επικοινωνίας της M/MARITIME, η πρόεδρος του μουσείου Νικολέτα Νομικού, ο δήμαρχος Σαντορίνης Νίκος Ζώρζος και ο γ.γ. του Υπουργείου Ναυτιλίας Μανώλης Κουτουλάκης.

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.