Πολεμικό Ναυτικό: Τελετή παραλαβής τριών ελικοπτέρων Romeo MH-60R Seahawk

Πολεμικό Ναυτικό: Τελετή παραλαβής τριών ελικοπτέρων Romeo MH-60R Seahawk

241
Πολεμικό Ναυτικό: Τελετή παραλαβής τριών ελικοπτέρων Romeo MH-60R Seahawk
Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

«Παρά την ηρεμία που, ευτυχώς, επικρατεί τώρα στο Αιγαίο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και οι εξ ανατολών γείτονές μας επιταχύνουν το δικό τους εξοπλιστικό πρόγραμμα. Επιβάλλονται, συνεπώς, οι προσεγγίσεις, όμως, σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπονται οι ψευδαισθήσεις».

Αυτό το μήνυμα σχετικά με τη στάση της Ελλάδας στην ελληνοτουρκική προσέγγιση, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα κατά την τελετή παραλαβής των τριών νέων ελικοπτέρων Romeo MH-60R Seahawk του Πολεμικού Ναυτικού, που πραγματοποιήθηκε στην Αεροπορική Βάση Κοτρωνίου.

Ο πρωθυπουργός τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση ότι όλοι οφείλουμε να είμαστε προσηνείς «αλλά ποτέ αφελείς, μένοντας προσηλωμένοι στην πυξίδα που δείχνει πάντα την ειρήνη, το Διεθνές Δίκαιο και τη συνεργασία, ταυτόχρονα όμως και σε διαρκή επιφυλακή για την προάσπιση των εθνικών μας δικαίων».

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Προσέθεσε ότι η κυβέρνηση υπηρετεί την ψύχραιμη γραμμή εδώ και σχεδόν μια πενταετία και τη χαρακτήρισε «γραμμή του πατριωτισμού της ευθύνης, χωρίς ακραία συνθήματα, χωρίς πολλά λόγια, αλλά με σχέδιο, με πράξεις, με απτά αποτελέσματα»

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στα επόμενα εξοπλιστικά βήματα, λέγοντας ότι το Ναυτικό μετά από τα ελικόπτερα Romeo, περιμένει τις τρεις φρεγάτες Belharra και μετά από αρκετά χρόνια, τις τορπίλες βαρέως τύπου για τα υποβρύχιά μας. Επίσης είπε ότι και η Αεροπορία έχει ήδη υποδεχθεί σχεδόν όλα τα 24 μαχητικά Rafale, ενώ προχωρά με μεγάλη ταχύτητα στον εκσυγχρονισμό των 83 F-16 Viper και επίκειται η απόκτηση των F-35.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Παράλληλα εξήρε τον σχεδιασμό του υπουργείου Άμυνας που στρέφεται συνολικά προς την αμυντική τεχνολογία και προς την καινοτομία, προσθέτοντας ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την ίδρυση ενός διακλαδικού οργάνου για την Τεχνητή Νοημοσύνη και ενός Τμήματος Πληροφορικής στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων. Επίσης σημείωσε ότι αξιοποιείται και η εγχώρια αμυντική βιομηχανία με αιχμή την ΕΑΒ, η οποία αναδιοργανώνεται πλήρως, φυσικά και τα ναυπηγεία.

Τέλος ο πρωθυπουργός εξήρε το φρόνημα και την αυταπάρνηση των στελεχών των ΕΔ και αναφέρθηκε στα αποκτηθέντα ελικόπτερα λέγοντας ότι ενισχύουν την αξία τους «σε μια εποχή σε καιρούς που δυστυχώς εντείνεται η γεωπολιτική αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή μας».

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, στον χαιρετισμό του, τόνισε ότι τα ελικόπτερα MH-60 Romeo δίνουν νέες δυνατότητες στο Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο αποκτά «έναν στόλο υψηλών δυνατοτήτων» και ευχαρίστησε τον παριστάμενο πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο που έφερε εις πέρας τις συμφωνίες για την απόκτηση των ελικοπτέρων. «Η επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα», σημείωσε.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων επανέλαβε ότι «απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση που θα δημιουργήσει σύγχρονες Ένοπλες Δυνάμεις με καινοτομία, ανάπτυξη εγχώριων δυνατοτήτων, μονάδες με πληρότητες, άλλη μορφή θητείας, άλλη νοοτροπία».

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτριος Χούπης υπογράμμισε ότι με την παραλαβή των ελικοπτέρων Romeo «υλοποιείται ένας στόχος στην εκ θεμελίων αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων».

Τα νέα ελικόπτερα, συνέχισε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, βοηθούν κρίσιμα στο «να επιτυγχάνονται επιχειρησιακοί στόχοι» επ’ ωφελεία των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Επιτελούμε στο ακέραιο το καθήκον, αξιοποιώντας τα τεχνολογικά μέσα με το εξαιρετικό προσωπικό μας» κατέληξε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας επισήμανε ότι το Πολεμικό Ναυτικό έχει παραλάβει ήδη τρία ελικόπτερα Romeo και προσέθεσε ότι «το 2025 αναμένονται ακόμη 4 ελικόπτερα».

Τόνισε δε, ότι τα Romeo, «οι κυνηγοί υποβρυχίων» όπως τα χαρακτήρισε, θα αυξήσουν «τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Στόλου» και θα διασφαλίσουν «τα εθνικά μας συμφέροντα».

Μετά τον καθιερωμένο αγιασμό, προβλήθηκε video με λεπτομέρειες κατασκευής του ελικοπτέρου Romeo καθώς και πλάνα από τη μεταφορά του στην Ελλάδα.

Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας πέταξαν με ελικόπτερο MH-60 Romeo σε μία πτήση διάρκειας 20 λεπτών.

Στην τελετή παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Κεφαλογιάννης, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης, ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος ε.α. και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, οι βουλευτές της ΝΔ Νίκος Βλαχάκος και Διονύσης Χατζηδάκης, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνης, ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός ε.α. Κωνσταντίνος Φλώρος, στελέχη της κατασκευάστριας εταιρείας Sikorsky καθώς και πλήθος στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.