Κατάρ και ΗΠΑ οδηγούν την κούρσα στις εξαγωγές LNG

Κατάρ και ΗΠΑ οδηγούν την κούρσα στις εξαγωγές LNG

58
Κατάρ και ΗΠΑ οδηγούν την κούρσα στις εξαγωγές LNG

Κατάρ και ΗΠΑ οδηγούν την κούρσα των παγκόσμιων εξαγωγέων LNG, αυξάνοντας την παραγωγική και εξαγωγική τους δυναμικότητα στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση.

Κατά τη Wood Mackenzie, η αύξηση της εξαγωγικής δυναμικότητας των δύο χωρών αποδίδεται στα πολύ υψηλά αποθέματα οικονομικά αποδοτικών πόρων φυσικού αερίου που διαθέτουν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το συνδυασμένο μερίδιο αγοράς των δύο χωρών θα ανέλθει στο 60% έως το 2040 από το τωρινό 40%. Πρόσφατα μάλιστα ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η χώρα του θα αντιπροσωπεύσει το 40% του επιπλέον capacity που θα εισέλθει στην αγορά έως το 2029.

Οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για τη ζήτηση LNG είναι θετικές και, σύμφωνα με τη Wood Mackenzie, επιπλέον δυναμικότητα 100 εκατ. μετρικών τόνων απαιτείται ανά έτος προκειμένου να καλυφθεί η εν λόγω ζήτηση, αριθμός που συνιστά αύξηση 25%. Παρά τις προσπάθειες της Ευρώπης να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερους όγκους LNG μετά τις κυρώσεις στη Ρωσία, η Ασία θα εξακολουθήσει να αποτελεί οδηγό της ζήτησης.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.