Επιστρέφει το φάντασμα της συμφόρησης στα λιμάνια της δυτικής ακτής των ΗΠΑ;

Επιστρέφει το φάντασμα της συμφόρησης στα λιμάνια της δυτικής ακτής των ΗΠΑ;

84
Επιστρέφει το φάντασμα της συμφόρησης στα λιμάνια της δυτικής ακτής των ΗΠΑ;

Οι χρόνοι διέλευσης και η παραγωγικότητα έχουν επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα στα λιμάνια της δυτικής ακτής των ΗΠΑ, απόρροια της νέας εργασιακής συμφωνίας μεταξύ της PMA και της ILWU.

Με νέα ανάλυσή της η Drewry προειδοποιεί ότι πιθανές αλλαγές στα δρομολόγια λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων στα καναδικά λιμάνια ίσως επαναφέρουν στο προσκήνιο το «φάντασμα της συμφόρησης».

Μετά από έναν και πλέον χρόνο διαπραγματεύσεων, Pacific Maritime Association (PMA) και International Longshore and Warehouse Union (ILWU) κατέληξαν σε συμφωνία για συμβάσεις εξαετούς διάρκειας, καλύπτοντας τα 29 λιμάνια της δυτικής ακτής των ΗΠΑ. Ωστόσο, το branch της ILWU στον Καναδά απέρριψε μια αντίστοιχη πρόταση τετραετούς διάρκειας και συνέχισε την απεργία του, εγείροντας ανησυχίες για πιθανές αναταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού της Βόρειας Αμερικής.

Πάντως, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων έως και τον περασμένο Ιούνιο, ο αντίκτυπος των απεργιών στη λειτουργία των λιμένων στα δυτικά των ΗΠΑ ήταν μικρός. Ως αποτέλεσμα, η παραγωγικότητα των τερματικών σε Λος Άντζελες και Λονγκ Μπιτς έχει επιστρέψει στην κανονικότητα, σε επίπεδα πολύ βελτιωμένα σε σχέση με την περίοδο της πανδημίας. Αντίστοιχη βελτίωση καταγράφουν και οι χρόνοι διέλευσης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Drewry, οι όγκοι φορτίου στα λιμάνια της δυτικής ακτής των ΗΠΑ και της Βόρειας Αμερικής θα μειωθούν κατά 8% φέτος. Ενώ η συμφωνία των δύο μερών για τα εργασιακά αλλά και οι πιθανοί περιορισμοί αναφορικά με το βύθισμα των πλοίων στον Παναμά ενδέχεται να ευνοήσουν τη μετατόπιση φορτίου προς τις οδούς της Καλιφόρνια, η προοπτική αυτή μπορεί να υποβαθμιστεί από τις απεργιακές κινητοποιήσεις στα λιμάνια του Καναδά.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.