Κατασχεμένο δεξαμενόπλοιο, «μήλον της έριδος» για ΗΠΑ και Ιράν

Κατασχεμένο δεξαμενόπλοιο, «μήλον της έριδος» για ΗΠΑ και Ιράν

231
Κατασχεμένο δεξαμενόπλοιο, «μήλον της έριδος» για ΗΠΑ και Ιράν

Εντείνονται οι διενέξεις Ουάσιγκτον και Τεχεράνης, με τα βλέμματα στραμμένα στη θάλασσα, όπως αναφέρει το Reuters σε δημοσίευμά του.

Πιο συγκεκριμένα, το Ιράν προειδοποιεί πετρελαϊκές εταιρείες ότι, αν εκφορτώσουν ιρανικό πετρέλαιο από το δεξαμενόπλοιο «Suez Rajan», θα αντιμετωπίσουν τις ανάλογες συνέπειες, καθώς η Τεχεράνη θα προβεί σε αντίποινα, σύμφωνα με δήλωση του διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης, ναυάρχου Alireza Tangsiri, την Πέμπτη 20 Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι, τον περασμένο Απρίλιο, οι ΗΠΑ κατάσχεσαν ιρανικό πετρέλαιο, στη θάλασσα, σε μια επιχείρηση επιβολής κυρώσεων, από το δεξαμενόπλοιο «Suez Rajan». Σημειώνεται ότι η τελευταία αναφερόμενη θέση του δεξαμενόπλοιου ήταν κοντά στη Νότια Αφρική στις 22 Απριλίου, όπως έδειξαν τα δεδομένα εντοπισμού του πλοίου.

Παράλληλα, ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η Τεχεράνη θα θεωρήσει την Ουάσιγκτον υπεύθυνη για οποιαδήποτε ενέργεια σχετική με την εκφόρτωση του φορτίου του κατασχεμένου δεξαμενόπλοιου «Suez Rajan».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη Δευτέρα 17 Ιουλίου πως σκοπεύουν να στείλουν επιπλέον μαχητικά αεροσκάφη F-35 και F-16, καθώς και ένα πολεμικό πλοίο στη Μέση Ανατολή. Η κίνηση αυτή αποτελεί μια προσπάθεια να παρακολουθήσουν τις βασικές πλωτές οδούς της περιοχής, έπειτα από κατάσχεση και παρενόχληση εμπορικών πλοίων από το Ιράν τους τελευταίους μήνες.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.