Υψηλές επιδόσεις για τα ελληνικά ομόλογα και άνεμος αισιοδοξίας για την οικονομία

Υψηλές επιδόσεις για τα ελληνικά ομόλογα και άνεμος αισιοδοξίας για την οικονομία

30
Υψηλές επιδόσεις για τα ελληνικά ομόλογα και άνεμος αισιοδοξίας για την οικονομία

«Τα ελληνικά ομόλογα κάνουν πάταγο, ακολουθώντας από κοντά τις πρωτοκλασάτες χώρες της Ευρώπης», αναφέρει το Reuters σε ανάλυσή του.

Η διαφορά στο spread των ελληνικών ομολόγων (την απόκλιση των αποδόσεων τους έναντι των γερμανικών) σε σχέση με το spread κορυφαίων χωρών της περιφέρειας, όπως της Ισπανίας, μειώνεται και θα μπορούσε να εκλείψει εντελώς καθώς το προφίλ του ελληνικού χρέους έχει βελτιωθεί και η ελληνική οικονομία θα απολαμβάνει τη στήριξη ευρωπαϊκών κεφαλαίων τα επόμενα χρόνια, σημειώνεται.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Bank of America, ο ιδιωτικός τομέας της Ελλάδας ήταν πλήρως απομοχλευμένος στο τέλος της κρίσης, έχοντας έναν από τους χαμηλότερους λόγους δανείων προς καταθέσεις μεταξύ των αναπτυγμένων οικονομιών και ένα μεγάλο επενδυτικό κενό σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική οικονομία, σημειώνει το Reuters, εξακολουθεί να έχει μεγάλη έκθεση σε τομείς με σημαντικές διακυμάνσεις, όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία, αλλά έχει μικρότερο βαθμό ευαισθησίας στους μετωπικούς ανέμους που δέχεται η μεταποίηση.

Παράλληλα, η πολιτική σταθερότητα είναι επίσης κρίσιμης σημασίας, προσθέτει. Με το νέο εκλογικό σύστημα, ο νικητής των εκλογών της 25ης Ιουνίου μπορεί να πάρει μπόνους εδρών και έτσι, αν η Νέα Δημοκρατία υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη επαναλάβει σε γενικές γραμμές την επίδοση του Μαΐου, θα διασφαλίσει πιθανότατα την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ακόμη, στο τέλος του 2023, το ελληνικό χρέος ως ποσοστό στο ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί περίπου στο 160%, ενώ της Ιταλίας εκτιμάται στο 142%, σύμφωνα με επίσημες προβλέψεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.