Η γεωπολιτική σκακιέρα και η «γοητεία» των BRICS

Η γεωπολιτική σκακιέρα και η «γοητεία» των BRICS

97
Η γεωπολιτική σκακιέρα και η «γοητεία» των BRICS

Η επέκταση των BRICS αναμένεται να κυριαρχήσει ως κεντρικό θέμα στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής. Οι ενδιαφερόμενες χώρες συνεχίζουν να αυξάνονται και ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Sergey Ryabkov αναφέρει ότι 20 χώρες έχουν υποβάλει αίτηση για να ενταχθούν στην ομάδα.

Η απήχηση της ομάδας φαίνεται να έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα, ενώ στη Σύνοδο Κορυφής του Αυγούστου πρόκειται να συζητηθεί η διαδικασία ένταξης των χωρών.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ωστόσο το πώς θα δει η συμμαχία αυτές τις χώρες, γεγονός που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο θα συμπεριληφθούν στα σχέδια επέκτασης.

«Ο κατάλογος των υποψηφίων για ένταξη στην ομάδα συνεχίζει να αυξάνεται», υπογράμμισε ο κ. Ryabkov, ενώ μεταξύ άλλων τόνισε ότι «αυτό αντικατοπτρίζει τον αυξανόμενο και ήδη σημαντικό ρόλο των BRICS στη διεθνή σκηνή».

«Οι συζητήσεις συνεχίζονται για το ποια θα μπορούσαν να είναι τα κριτήρια ένταξης στην ομάδα των BRICS και η Νότια Αφρική έχει εντείνει τις προσπάθειές της». Αν και δεν αναφέρθηκε σε κάποια συγκεκριμένη χώρα, ο κ. Ryabkov επεσήμανε ότι ο αραβικός κόσμος και η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού ξεκάθαρα «παρακαλούν» να ενταχθούν στους BRICS, καθώς οι χώρες αυτές δεν έχουν επαρκή διεθνή εκπροσώπηση.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.