Μπρα ντε φερ ΗΠΑ και Κίνας με επίκεντρο το εμπόριο

Μπρα ντε φερ ΗΠΑ και Κίνας με επίκεντρο το εμπόριο

77
Μπρα ντε φερ ΗΠΑ και Κίνας με επίκεντρο το εμπόριο

Οι πρόσφατες κινήσεις των δύο ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη με επίκεντρο το εμπόριο φαίνεται να συνιστούν μέρος της ευρύτερης στρατηγικής τους στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα. Πιο συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ προχώρησαν σε εμπορική συμφωνία με την Ταϊβάν ενώ η Κίνα πραγματοποίησε κάλεσμα για συνεργασία σε πρώην σοβιετικά κράτη της Κεντρικής Ασίας.

ΗΠΑ – Ταϊβάν

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε πως ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις με την Ταϊπέι για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας που θα ενισχύσει τους δεσμούς των οικονομιών των ΗΠΑ και της Ταϊβάν.

«Το επίτευγμα αυτό αποτελεί σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ταϊβάν», ανέφερε η Αμερικανίδα αντιπρόσωπος για το εμπόριο (USTR), Κάθριν Τάι.

Οι ΗΠΑ και η Ταϊβάν άρχισαν τον Ιούνιο του 2022 διμερείς συνομιλίες για το εμπόριο, αψηφώντας την Κίνα, που θεωρεί τη νήσο επαρχία της και λέει πως δεν μπορούν να υπάρχουν επίσημες σχέσεις ανάμεσα στην κυβέρνησή της και ξένες κυβερνήσεις.

Η Κίνα βλέπει με εντεινόμενη δυσαρέσκεια τη σύσφιγξη των σχέσεων ανάμεσα στις αρχές της Ταϊβάν και των ΗΠΑ, οι οποίες -παρότι επισήμως δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις μαζί της- παρέχουν άφθονο στρατιωτικό υλικό στη νήσο.

Οι ΗΠΑ είναι στην πράξη ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος και ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων της νήσου.

Κίνα και χώρες κεντρικής Ασίας

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κάλεσε τη χώρα του και τα κράτη της κεντρικής Ασίας “ να εκμεταλλευθούν πλήρως” τις δυνατότητες της μεταξύ τους συνεργασίας στους τομείς του εμπορίου, της οικονομίας και της βιομηχανίας.

Απευθυνόμενος στους ηγέτες πέντε πρώην σοβιετικών κρατών (Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν και Ουζμπεκιστάν) που συμμετέχουν σε μια άνευ προηγουμένου σύνοδο κορυφής, ο Σι τους κάλεσε να “εκμεταλλευθούν πλήρως τις δυνατότητες της παραδοσιακής συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, των βιομηχανικών ικανοτήτων, της ενέργειας και των μεταφορών”, σύμφωνα με απόσπασμα της ομιλίας του που μετέδωσε το πρακτορείο Xinhua.

Ο πρόεδρος Σι υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι “ο κόσμος χρειάζεται μια κεντρική Ασία που θα είναι σταθερή, ευημερούσα, αρμονική και καλά συνδεδεμένη”, κατά την παρουσίαση ενός φιλόδοξου κινεζικού σχεδίου που έχει στόχο οι χώρες της περιοχής να περάσουν στο επόμενο στάδιο της ανάπτυξής τους.

Παράλληλα οι έξι χώρες θα πρέπει να αντισταθούν “στις εξωτερικές παρεμβάσεις” στα εσωτερικά τους ζητήματα και τις απόπειρες να υποκινηθούν “ επαναστάσεις των χρωμάτων”, αλλά και να επιδείξουν μηδενική ανοχή έναντι της τρομοκρατίας, των αποσχιστικών τάσεων και του εξτρεμισμού, προειδοποίησε ο Σι.

“Η Κίνα είναι έτοιμη να βοηθήσει τις χώρες της κεντρικής Ασίας να βελτιώσουν τις δυνάμεις επιβολής της τάξης, την ασφάλειά τους και την ενίσχυση των αμυντικών τους ικανοτήτων”, σημείωσε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.