Η (γεω)πολιτική σταθερότητα, ζητούμενο για την παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα

Η (γεω)πολιτική σταθερότητα, ζητούμενο για την παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα

75
Η (γεω)πολιτική σταθερότητα, ζητούμενο για την παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα

Στο πλαίσιο της έκθεσης Seatrade Maritime Logistics Middle East, που διοργανώθηκε μεταξύ 16 και 18 Μαΐου, ο Stuart Neil, Director of Strategy & Communications του ICS, αναφέρθηκε στα βασικά σημεία του Maritime Barometer Report 2022-2023, το οποίο εκπονήθηκε με τη συμμετοχή μελών του ICS.

Kαι ο κ. Νeil επιβεβαίωσε τις σκέψεις και τις τοποθετήσεις μεγάλου αριθμού stakeholders της ναυτιλίας, σύμφωνα με τις οποίες ο δρόμος της ναυτιλίας προς την απανθρακοποίηση είναι συνυφασμένος με την ύπαρξη ενός εύρους καυσίμων, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κάθε segment.

Στη φετινή εκδοχή της έκθεσης, οι συμμετέχοντες εμφανίστηκαν αρκετά ανήσυχοι για το ζήτημα της πολιτικής σταθερότητας, το οποίο και το 2021 υπήρξε ψηλά στην ατζέντα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι διενέξεις στη Νότια Σινική Θάλασσα και η αστάθεια στη Νότια Ασία υπογραμμίστηκαν ως συνιστώσες που ενδεχομένως θα επηρεάσουν αρνητικά τη βιομηχανία.

Την ίδια ώρα, το «κοκτέιλ» περιφερειακών και διεθνών κανονισμών για τη ναυτιλία ενδέχεται να αυξήσει τον οικονομικό κίνδυνο και τα διοικητικά εμπόδια της βιομηχανίας στον δρόμο προς την ενεργειακή της μετάβαση, αν και η ΕΕ έχει δεσμευτεί για έναν μηχανισμό ευθυγράμμισης με οποιονδήποτε κανονισμό του ΙΜΟ στο μέλλον για τη μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου.

Οι κυβερνοεπιθέσεις βρέθηκαν επίσης στο μικροσκόπιο, δεδομένων των ψηφιακών λύσεων που υιοθετούν οι ναυτιλιακές εταιρείες τόσο στα γραφεία όσο και στα πλοία.

Φωτό: Ναυτικά Χρονικά

346108666_193200296994182_8790942711927267070_n
Η ομάδα των Ναυτικών Χρονικών στο Ντουμπάι για την έκθεση Seatrade Maritime Logistics Middle East

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.