Πληθυσμός και οικονομία: Δύο ξέχωρα μέτωπα για Κίνα και Ινδία

Πληθυσμός και οικονομία: Δύο ξέχωρα μέτωπα για Κίνα και Ινδία

70
Πληθυσμός και οικονομία: Δύο ξέχωρα μέτωπα για Κίνα και Ινδία

Με αφορμή την επικειμένη αλλαγή σκυτάλης μεταξύ Κίνας και Ινδίας όσον αφορά την πολυπληθέστερη χώρα στον πλανήτη, ερωτηματικά διεγείρονται για το κατά πόσο ‒και πότε‒ η Ινδία θα ξεπεράσει και την Κίνα σε οικονομική ισχύ. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ναυλομεσιτικής Xclusiv, παρά την ισχυρή άνοδο του πληθυσμού της, η Ινδία χρειάζεται πολλά έτη προκειμένου να ξεπεράσει την Κίνα στον οικονομικό στίβο.

Ειδικότερα, ακόμη και αν η ανάπτυξη της Κίνας παρέμενε σταθερή από το 2023 και έπειτα, η ινδική οικονομία θα χρειαζόταν σχεδόν δύο δεκαετίες για να καλύψει τη μεταξύ τους διαφορά, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι θα αναπτύσσεται με ρυθμό 10% ετησίως.

Την ίδια ώρα, παρά τη μέχρι πρότινος απαισιοδοξία για νωχελική ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας, το Πεκίνο νίκησε τις προβλέψεις και αναπτύχθηκε με ταχύτερους του αναμενομένου ρυθμούς το α’ τρίμηνο του 2023. Συγκεκριμένα, κατά 4,5% σε ετήσια βάση, επίπεδα πολύ υψηλότερα του ρυθμού ανάπτυξης που κατέγραψε το δ’ τρίμηνο του 2022 και αρκετά υψηλότερα του 4% που εκτιμούσαν αναλυτές.

Στον απόηχο της οικονομικής πορείας της Κίνας εντός του 2023, JP Morgan και Citi αναθεώρησαν προς τα επάνω τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη της Κίνας όλο το έτος, στο 6,4% και 6,1% αντίστοιχα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.