Κοντά στο 2030, το peak της ζήτησης πετρελαίου

Κοντά στο 2030, το peak της ζήτησης πετρελαίου

99
Κοντά στο 2030, το peak της ζήτησης πετρελαίου

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να κορυφωθεί από τα τέλη της δεκαετίας του 2020 έως τις αρχές της δεκαετίας του 2030, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επιταχύνει τις επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια και οι κυβερνήσεις προσπαθούν να ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια αυξάνοντας το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα, τονίζει η BP στην έκθεση Energy Outlook 2023.

Στην έκθεσή του ο ενεργειακός κολοσσός σημειώνει ότι η ζήτηση πετρελαίου θα παρουσιάσει σημάδια σταθερότητας τα επόμενα περίπου δέκα έτη πριν υποχωρήσει έως το 2050, κυρίως λόγω της μειωμένης ζήτησης από τις οδικές μεταφορές, καθώς τα οχήματα γίνονται φιλικά προς το περιβάλλον και χρησιμοποιούν εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Υπό το σενάριο «New Momentum», το ένα από τα τρία σενάρια που εξετάζει η BP, η ζήτηση πετρελαίου θα διατηρηθεί κοντά στα 100 εκατ. βαρέλια/ημέρα έως το τέλος της δεκαετίας, πριν υποχωρήσει στα 93 εκατ. βαρέλια/ημέρα το 2035. Υπό το «Accelerated» σενάριο, η ζήτηση πετρελαίου θα είναι στα 91 εκατ. βαρέλια/ημέρα το 2030 και θα υποχωρήσει στα 80 εκατ. βαρέλια/ημέρα το 2035. Σύμφωνα τέλος με το σενάριο «Net Zero», η ζήτηση για μαύρο χρυσό θα μειωθεί στα 70 εκατ. βαρέλια/ημέρα το 2035.

Οι προοπτικές του LNG εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από την ταχύτητα της ενεργειακής μετάβασης, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση, και το εμπόριο θα παρουσιάσει αυξητικές τάσεις βραχυπρόθεσμα, ενώ αβεβαιότητα επικρατεί για το 2030 και έπειτα.

Κατά τον Spencer Dale, επικεφαλής οικονομολόγο της BP, η επιθυμία των χωρών να ενισχύσουν την ενεργειακή τους ασφάλεια, στρεφόμενες στην εγχώρια παραγόμενη ενέργεια και στη μείωση των εισαγωγών, συνιστά απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος θα επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.