Κίνα – Ταϊβάν: Νέος γύρος εντάσεων

Κίνα – Ταϊβάν: Νέος γύρος εντάσεων

88
Κίνα – Ταϊβάν: Νέος γύρος εντάσεων

Το προεδρικό γραφείο στην Ταϊπέι καταδίκασε σήμερα τις τελευταίες στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποίησε η Κίνα κοντά στην επικράτεια της Ταϊβάν, ανακοινώνοντας ότι η ειρήνη και η σταθερότητα στο Στενό της Ταϊβάν είναι κοινή ευθύνη της Ταϊβάν και της Κίνας.

Η θέση της Ταϊβάν είναι ξεκάθαρη αναφορικά με τη μη κλιμάκωση των εντάσεων και τη μη πρόκληση αντιπαραθέσεων, αλλά θα υπερασπίσει την κυριαρχία της και την ασφάλεια της, ανέφερε στην ίδια ανακοίνωση το προεδρικό γραφείο.

Το υπουργείο Άμυνας στην Ταϊβάν ανακοίνωσε σήμερα ότι κατά το τελευταίο 24ωρο, 57 κινεζικά αεροσκάφη εισήλθαν στη ζώνη αντιαεροπορικής άμυνας της Ταϊβάν, μετά την ανακοίνωση του Πεκίνου για την πραγματοποίηση περισσότερων στρατιωτικών ασκήσεων κοντά στο νησί.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας ανακοίνωσαν ότι πραγματοποίησαν την Κυριακή, στρατιωτικές ασκήσεις επικεντρώνοντας την προσοχή τους σε χερσαία πλήγματα, αλλά και σε επιθετικές ενέργειες κατά θαλασσίων στόχων.

Πρόκειται για το δεύτερο κύκλο παρόμοιων ασκήσεων που πραγματοποιείται σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός μηνός.

Η Διοίκηση Ανατολικού Θεάτρου Επιχειρήσεων του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας ανέφερε σε μία ανακοίνωσή της αργά χθες, Κυριακή, ότι οι δυνάμεις της οργάνωσαν “κοινές περιπολίες επιχειρησιακής ετοιμότητας μάχης, αλλά και ασκήσεις πραγματικής μάχης” στη θάλασσα και στον εναέριο χώρο γύρω από την Ταϊβάν.

Στόχος των ασκήσεων ήταν να δοκιμαστούν οι επιχειρησιακές ικανότητες μάχης για “την αποφασιστική αντιμετώπιση προκλητικών ενεργειών εξωτερικών δυνάμεων, αλλά και των αποσχιστικών δυνάμεων ανεξαρτησίας της Ταϊβάν”, πρόσθεσε σε μία σύντομη ανακοίνωσή της η ίδια στρατιωτική διοίκηση.

Η Κίνα πραγματοποίησε παρόμοιες ασκήσεις στα τέλη του προηγούμενου μήνα με την Ταϊβάν να αναφέρει ότι 43 κινεζικά αεροσκάφη διέσχισαν τη μέση γραμμή του Στενού της Ταϊβάν, που αποτελεί μία ανεπίσημη ουδέτερη ζώνη μεταξύ των δύο πλευρών.

Η Κίνα που δεν έχει ποτέ αποκηρύξει τη χρήση στρατιωτικής ισχύος προκειμένου να θέσει την Ταϊβάν υπό τον έλεγχό της, ενώ πραγματοποιεί συχνές ναυτικές και αεροπορικές επιχειρήσεις στη θάλασσα, αλλά και στον εναέριο χώρο κοντά στην Ταϊβάν, κατά τα τελευταία τρία χρόνια.

Τον Αύγουστο, η Κίνα προχώρησε στην υλοποίηση επιχειρησιακών πολεμικών σεναρίων κοντά στην Ταϊβάν έπειτα από την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στην Ταϊπέι η (τότε) πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι.

Η Ταϊβάν απορρίπτει δυναμικά τους ισχυρισμούς κυριαρχίας που διατυπώνει σε βάρος της το Πεκίνο.

Γερμανική αντιπροσωπεία

Αντιπροσωπεία Γερμανών βουλευτών έφτασε σήμερα στην Ταϊβάν, πριν από την επίσκεψη στο νησί αργότερα φέτος της Γερμανίδας υπουργού Παιδείας Μπετίνα Σταρκ- Βάτζινγκερ, ενέργειες που ενδέχεται να οξύνουν την ένταση με την Κίνα.

Ο Γιοχάνες Φόγκελ των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ανήρτησε στο Twitter φωτογραφία του ίδιου με τη συνάδελφό του Μαρί- Άγκνες Στρακ- Τσίμερμαν, επικεφαλής της επιτροπής Άμυνας της Μπούντεσταγκ, «στο αεροπλάνο για την Ταϊβάν».

Οι βουλευτές σκοπεύουν «με αυτό το ταξίδι να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς τον λαό της Ταϊβάν», είχε δηλώσει την Πέμπτη η Στρακ- Τσίμερμαν.

Εξάλλου την άνοιξη αναμένεται να επισκεφθεί το νησί η ομοσπονδιακή υπουργός Παιδείας της Γερμανίας Σταρκ- Βάτσινγκερ, του FDP, όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη από κοινοβουλευτική πηγή.

Αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψη Γερμανού υπουργού στην Ταϊβάν εδώ και 26 χρόνια.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν χαιρέτισε την άφιξη της γερμανικής αντιπροσωπείας, στην οποία συμμετέχουν 10 βουλευτές του FDP.

Η αντιπροσωπεία αναμένεται να συναντηθεί στη διάρκεια της επίσκεψής της, που θα διαρκέσει ως την Πέμπτη, με εκπροσώπους της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης καθώς και με μέλη οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκπροσώπους της οικονομίας και του στρατού.

Από τον Οκτώβριο η Γερμανία έχει στείλει τρεις κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες στην Ταϊβάν.

Οι διπλωματικές αυτές πρωτοβουλίες του Βερολίνου κινδυνεύουν να οξύνουν την ένταση με το Πεκίνο, το οποίο είναι αντίθετο στις επισκέψεις στην Ταϊβάν ξένων βουλευτών, καθώς τις θεωρεί παρέμβαση στις εσωτερικές του υποθέσεις.

Οι σχέσεις Πεκίνου – Ταϊπέι, που ήταν ήδη τεταμένες, οξύνθηκαν περαιτέρω το 2022, με την Κίνα να αυξάνει τα στρατιωτικά της γυμνάσια γύρω από το νησί που θεωρεί ότι είναι μέρος του εδάφους του και το οποίο επιθυμεί να ανακτήσει, ακόμη και με τη βία αν χρειαστεί.

Τον Αύγουστο του 2022 την Ταϊβάν επισκέφθηκε η Νάνσι Πελόζι, η τότε πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Παράλληλα την ίδιο μήνα ο γερμανικός στρατός ενίσχυσε την παρουσία του στον Ειρηνικό με την ανάπτυξη 13 στρατιωτικών αεροσκαφών, ένα χρόνο μετά την αποστολή φρεγάτας στην περιοχή, για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 20 χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.