Bulk carriers: Χαμόγελα από τις εξαγωγές σιταριού της Αυστραλίας

Bulk carriers: Χαμόγελα από τις εξαγωγές σιταριού της Αυστραλίας

145
Bulk carriers: Χαμόγελα από τις εξαγωγές σιταριού της Αυστραλίας

Αυξημένες κατά 9,8% αναμένονται από το αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας οι εξαγωγές σιταριού της Αυστραλίας για το εμπορικό έτος 2022/2023 (Ιούλιος-Ιούνιος), εν μέσω ισχυρών βροχοπτώσεων που έπληξαν τη χώρα τον Νοέμβριο.

Για τρίτο συνεχόμενο έτος, το φαινόμενο La Niña χτυπά τη χώρα με έντονες βροχοπτώσεις, οι οποίες εντούτοις βελτίωσαν τις συγκομιδές σιταριού. Η Αυστραλία, σύμφωνα με τις αμερικανικές εκτιμήσεις, θα εξαγάγει 36,6 εκατ. τόνους σιταριού.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, το μερίδιο της Αυστραλίας στις παγκόσμιες εξαγωγές σιταριού θα είναι στο 13,7% φέτος, σύμφωνα με τον Filipe Gouveia, ναυτιλιακό αναλυτή της BIMCO.

Από την άλλη, ο άλλος μεγάλος εξαγωγέας σιταριού του νότιου ημισφαιρίου, η Αργεντινή, εκτιμάται ότι θα εξαγάγει 7,5 εκατ. τόνους σιταριού φέτος, σημειώνοντας ετήσια μείωση 57,5%.

Οι ισχυρές σοδειές και εξαγωγές σιταριού της Αυστραλίας θα δώσουν ώθηση στη ζήτηση για Panamax, Supramax και Handysize πλοία στην Ασία. Ωστόσο, και στην περίπτωση που οι καλές επιδόσεις της Αυστραλίας επιβεβαιωθούν, η σταθερότητα στο παγκόσμιο εμπόριο σιταριού δύσκολα θα επιτευχθεί, σημειώνει η BIMCO.

«Τα παγκόσμια αποθέματα σιταριού εκτιμάται ότι θα μειωθούν κατά 8,9 εκατ. τόνους. Η επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία παραμένει αναγκαιότητα για τη βελτίωση της παγκόσμιας διαθεσιμότητας σιταριού και για τον μετριασμό της “καταστροφής” της ζήτησης σε χώρες χαμηλού εισοδήματος», τονίζει ο κ. Gouveia.

Φωτό: Vladimir Oprisko/ Unspash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.