H Ινδία απαγορεύει τις εξαγωγές σιταριού

H Ινδία απαγορεύει τις εξαγωγές σιταριού

118
H Ινδία απαγορεύει τις εξαγωγές σιταριού

Την απόφαση να απαγορεύσει τις εξαγωγές σιταριού έλαβε η κυβέρνηση της Ινδίας, στη σκιά του νέου κύματος καύσωνα που ταλανίζει τη χώρα. Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, η Ινδία απαγόρευσε τις εξαγωγές σιταριού το Σάββατο 14 Μαΐου, παρότι πρόσφατα είχε ανακοινώσει ότι στοχεύει σε ρεκόρ εξαγωγών το 2022.

Ειδικότερα, το νέο κύμα καύσωνα οδήγησε σε μείωση της παραγωγής και σε σημαντική αύξηση των τιμών στην εγχώρια αγορά. Μάλιστα οι τιμές στην εγχώρια αγορά της Ινδίας διαμορφώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ.

Ωστόσο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επιτραπούν οι εξαγωγές που έχουν ήδη συμφωνηθεί και οι εξαγωγές προς χώρες που χρειάζονται το ινδικό σιτάρι για την επισιτιστική τους ασφάλεια. Συγχρόνως, αξιωματούχοι της ινδικής κυβέρνησης σημειώνουν ότι η απόφαση απαγόρευσης δύναται να αναθεωρηθεί.

Όπως είναι λογικό, ανησυχία επικρατεί διεθνώς αναφορικά με την πρόσφατη απόφαση της Ινδίας, η οποία αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την παγκόσμια αγορά σιτηρών, οδηγώντας τις τιμές σε νέα υψηλά. Άλλωστε, η προσφορά είναι ήδη περιορισμένη λόγω της κρίσης στην Ανατολική Ευρώπη.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.