Πετρέλαιο και η αλλαγή ισορροπιών στις ευρωπαϊκές αγορές

Πετρέλαιο και η αλλαγή ισορροπιών στις ευρωπαϊκές αγορές

130
Πετρέλαιο και η αλλαγή ισορροπιών στις ευρωπαϊκές αγορές

Η μείωση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου από την Ευρώπη προκαλεί αλλαγή ισορροπιών στην αγορά, με τις ΗΠΑ και χώρες της Δυτικής Αφρικής να αυξάνουν τις εξαγωγές τους προς την Ευρώπη. Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η αύξηση δεν προέρχεται από τιτάνες της αγοράς πετρελαίου, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά από μικρότερους παραγωγούς της Δυτικής Αφρικής.

Οι εισαγωγές πετρελαίου χωρών της Δυτικής Αφρικής από την Ευρώπη άγγιξαν τα 1,23 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ανά ημέρα τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, καταγράφοντας αύξηση 40% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο το 2021. Μάλιστα, η εν λόγω αύξηση λαμβάνει χώρα ενώ η Νιγηρία και η Αγκόλα αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις, που επηρεάζουν την παραγωγή τους.

Ωστόσο, παρά τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν χώρες της Δυτικής Αφρικής, οι ΗΠΑ είναι εκείνες που πρωταγωνιστούν στις εισαγωγές πετρελαίου της Ευρώπης, συνιστώντας τον κορυφαίο πάροχο.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι ο OPEC, σε πρόσφατη έκθεσή του, προέβη σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών του προς τα κάτω αναφορικά με την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου. Όπως σημειώνει το Anadolu, πλέον η εκτίμηση του Οργανισμού κάνει λόγο για αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης κατά 100,3 εκατ. βαρέλια/ημέρα, μειωμένη κατά περίπου 210.000 βαρέλια/ημέρα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.