«Φλερτ» Ιαπωνίας με την AUKUS;

«Φλερτ» Ιαπωνίας με την AUKUS;

83
«Φλερτ» Ιαπωνίας με την AUKUS;

Το γεωπολιτικό προσκήνιο στον Ειρηνικό Ωκεανό, με επίκεντρο διεθνείς δυνάμεις όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ, μεταβάλλεται συνεχώς.

Πρόσφατη εξέλιξη συνιστά η συμφωνία επί της αρχής Ιαπωνίας και Ηνωμένου Βασιλείου να συσφίξουν τις σχέσεις τους μέσω μιας αμυντικής συνεργασίας με επίκεντρο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στον Ινδο-Ειρηνικό. Η εν λόγω κίνηση, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων KyodoNews, αποσκοπεί στο να θέσει φρένο στις επεκτατικές βλέψεις της Κίνας.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Κίνα ανακοίνωσε αμυντική συμφωνία με τα Νησιά Σολομώντα, επεκτείνοντας περαιτέρω την επιρροή της και προκαλώντας την ανησυχία της Αυστραλίας, συμμάχου τόσο του Ηνωμένου Βασιλείου (συμφωνία AUKUS – Australia, United Kingdom, United States) αλλά και της Ιαπωνίας. Η Ιαπωνία, άλλωστε, έχει υπογράψει συμφωνία αμοιβαίας πρόσβασης (Reciprocal Access Agreement – RAA) τόσο με την Αυστραλία όσο και με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Παράλληλα, οι αρμόδιοι υπουργοί της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ συμφώνησαν να ευθυγραμμίσουν τις αμυντικές στρατηγικές των δύο χωρών, ενισχύοντας τη συνεργασία τους με επίκεντρο την αποτροπή οποιασδήποτε προσπάθειας «διά ροπάλου» αλλαγής του status quo στον Ινδο-Ειρηνικό Ωκεανό. Συνεπώς, οι κινήσεις των διεθνών δυνάμεων αντανακλούν την αυξανόμενη ανησυχία τους αναφορικά με την ολοένα και μεγαλύτερη επιρροή της Κίνας στην ευρύτερη περιοχή.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.