Αμερικανικό ενδιαφέρον για την πετρελαιοπαραγωγό Γουιάνα

Αμερικανικό ενδιαφέρον για την πετρελαιοπαραγωγό Γουιάνα

79
Αμερικανικό ενδιαφέρον για την πετρελαιοπαραγωγό Γουιάνα

Ο πρόεδρος της Γουιάνας, ο Ιρφάν Αλί, αντάλλαξε απόψεις την Τρίτη 9 Ιανουαρίου για την «περιφερειακή ασφάλεια» με ανώτερο αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, που επισκέφθηκε την Τζόρτζταουν με φόντο την κρίση με τη Βενεζουέλα για την περιοχή Εσεκίμπο.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε «σε πεδία αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ειδικά την περιφερειακή ασφάλεια, τη διατροφική ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή (…) την επιτήρηση (της διακίνησης) ναρκωτικών και τη διαχείριση καταστροφών», ανέφερε ο κ. Αλί έπειτα από τη συνάντησή του με τον βοηθό υφυπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, αρμόδιο για τις υποθέσεις του δυτικού ημισφαιρίου, τον Ντάνιελ Έρικσον.

Χωρίς να αναφερθεί ρητώς στην επίσκεψη του κ. Έρικσον, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κατηγόρησε τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου τη γειτονική χώρα πως δρα «υπό τις εντολές των γκρίνγκος».

Η ένταση ανάμεσα στο Καράκας και την Τζόρτζταουν ανέβηκε από τον Σεπτέμβριο, όταν η Γουιάνα κήρυξε δημόσιο διαγωνισμό για την αξιοποίηση κοιτασμάτων πετρελαίου. Την 3η Δεκεμβρίου, διεξήχθη στη Βενεζουέλα δημοψήφισμα για την προσάρτηση της Εσεκίμπο, που έχει υπέδαφος πλούσιο σε πετρέλαιο και άλλους φυσικούς πόρους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.