Η Παγκόσμια Τράπεζα και το «καμπανάκι» για την οικονομική ανάπτυξη

Η Παγκόσμια Τράπεζα και το «καμπανάκι» για την οικονομική ανάπτυξη

190
Η Παγκόσμια Τράπεζα και το «καμπανάκι» για την οικονομική ανάπτυξη

Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε την Τρίτη 9 Ιανουαρίου για τον κίνδυνο μιας «δεκαετίας χαμένων ευκαιριών»  για την παγκόσμια οικονομία, καθώς η ανάπτυξη την τελευταία πενταετία ήταν η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί τα τελευταία 30 χρόνια, σύμφωνα με έκθεσή της για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένει ανάπτυξη 2,4% της παγκόσμιας οικονομίας για φέτος, υποχωρώντας για τρίτη συνεχή χρονιά αφότου έφθασε στο 2,6% πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν. Με εξαίρεση το 2020 και την ισχυρή ύφεση που προκάλεσε η πανδημία, φέρεται να πρόκειται για τη χαμηλότερη παγκόσμια ανάπτυξη που έχει καταγραφεί σε ένα έτος μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Βέβαια, όπως υπογραμμίζει η έκθεση, «η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε καλύτερη θέση απ΄ό,τι θα μπορούσε να είναι και απέφυγε μια παγκόσμια ύφεση κυρίως λόγω της σταθερότητας της αμερικανικής οικονομίας».

Ωστόσο, η αναβίωση των γεωπολιτικών εντάσεων βραχυπρόθεσμα και οι προοπτικές στην πλειονότητα των χωρών με αναδυόμενη οικονομία μεσοπρόθεσμα εγείρουν φόβους μήπως «η δεκαετία του 2020 γίνει μια δεκαετία χαμένων ευκαιριών», εκτίμησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ιντερμίτ Γκιλ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η δεύτερη οικονομία παγκοσμίως, η Κίνα αναμένεται να περάσει από το 5,2% το 2023 στο 4,5% φέτος, επιβραδύνοντας περαιτέρω στο 4,3% το 2025.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.