Με αμείωτο ρυθμό το bottleneck στα λιμάνια της Καλιφόρνια

Με αμείωτο ρυθμό το bottleneck στα λιμάνια της Καλιφόρνια

265
Με αμείωτο ρυθμό το bottleneck στα λιμάνια της Καλιφόρνια

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται ο «συνωστισμός» πλοίων που περιμένουν να ελλιμενιστούν στα δυτικά λιμάνια των ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με όσα αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ, περίπου 70 πλοία αναμένουν να ελλιμενιστούν στο Λος Άντζελες και στο Λονγκ Μπιτς, δημιουργώντας ένα bottleneck, το οποίο πυροδοτεί αύξηση στους ναύλους. Σύμφωνα με την κ. Charlotte Cook, Head Trade Analyst της VesselsValue, o αριθμός των πλοίων που αναμένει να ελλιμενιστεί στο Λονγκ Μπιτς είναι διπλάσιο από τις αρχές του μήνα. Με βάση την εκτίμησή της ότι ακόμη 17 πλοία θα φτάσουν στην περιοχή τις επόμενες δύο εβδομάδες, η αποσυμφόρηση μάλλον θα αργήσει να έρθει.

1632478231068
Πηγή: VesselsValue

 

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί δεν είναι καινούργια, καθώς η αμερικανική ζήτηση για εισαγωγές σε εμπορευματοκιβώτια έχει εκτοξευτεί μετά την επανεκκίνηση των οικονομιών από την Covid-19 και τα συνεπακόλουθα περιοριστικά μέτρα. Μάλιστα, πολλά πλοία επαναπρογραμματίζουν τα δρομολόγιά τους και πλέουν προς γειτονικά λιμάνια, τα οποία όπως δεν διαθέτουν τη δυναμικότητα να τα εξυπηρετήσουν. Την ίδια ώρα, η έλλειψη φορτηγών και οδηγών για τη μεταφορά των εμπορευμάτων από τα λιμάνια στην αμερικανική ενδοχώρα δυσχεραίνει την κατάσταση.

Αναλυτές και κύκλοι της αγοράς σημειώνουν ότι η ανισορροπία στην εφοδιαστική αλυσίδα των εμπορευματοκιβωτίων θα συνεχιστεί και το 2022.

Από την πλευρά τους, οι αρχές των λιμένων Λος Άντζελες και Λονγκ Μπιτς ανακοίνωσαν πως θα προβούν σε μέτρα, προκειμένου να διαχειριστούν την «εκτόξευση» των εμπορευματικών ροών.

Ο επικεφαλής της Αρχής του Λος Άντζελες σχολίασε χαρακτηριστικά πως όλα αυτά τα μέτρα καταδεικνύουν ότι το λιμάνι θα συνεχίσει να καινοτομεί προκειμένου να διαχειριστεί «την ιστορική αυτή αύξηση των φορτίων».

Εταιρείες λιανικής εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την παράδοση των εμπορευμάτων τους ενόψει και των Χριστουγέννων. Η US Toy Association, η οποία αντιπροσωπεύει 950 εταιρείες παιχνιδιών στις ΗΠΑ, τονίζει ότι η κρίση στην Καλιφόρνια θα επηρεάσει πολλά μέλη της.

Φωτό: Etienne Laurent/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.