Equinor: Νέα πλωτή πλατφόρμα με φωτοβολταϊκά πάνελ στα ανοιχτά της Νορβηγίας

Equinor: Νέα πλωτή πλατφόρμα με φωτοβολταϊκά πάνελ στα ανοιχτά της Νορβηγίας

274
Equinor: Νέα πλωτή πλατφόρμα με φωτοβολταϊκά πάνελ στα ανοιχτά της Νορβηγίας

Ο ενεργειακός κολοσσός Equinor, σε συνεργασία με τη Moss Maritime, πρόκειται να διερευνήσει τις δυνατότητες αξιοποίησης της υπεράκτιας ηλιακής ενέργειας, δοκιμάζοντας μια πιλοτική πλωτή πλατφόρμα με φωτοβολταϊκά πάνελ στα ανοιχτά της Νορβηγίας.

Η εν λόγω κατασκευή, διαστάσεων 80 x 80 μ., πρόκειται να εγκατασταθεί το καλοκαίρι του 2021 στα ανοιχτά της νήσου Frøya, περιοχή όπου συνήθως επικρατεί έντονη θαλασσοταραχή, και αναμένεται έτσι να αποτελέσει τον πρώτο παγκοσμίως πιλοτικό πλωτό σταθμό αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας που λειτουργεί σε τόσο δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες.

Η μέτρηση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας του πιλοτικού πλωτού σταθμού δεν αποτελεί, πάντως, βασικό σκοπό του εν λόγω εγχειρήματος. Αυτό που πρόκειται κυρίως να διερευνηθεί είναι το πώς οι δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες θα επηρεάσουν τη λειτουργία του σταθμού.

Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί το τρίτο ερευνητικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει η Equinor, καθώς η εταιρεία είναι ήδη μέλος σε άλλα δύο αντίστοιχα έργα διερεύνησης των δυνατοτήτων αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας σε πλωτούς σταθμούς, τα οποία υλοποιούνται στα ανοιχτά της Σρι Λάνκα και στην Ολλανδία.

Φωτό: Equinor

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.