Nord Stream 2: Νέος γύρος αντιπαραθέσεων;

Nord Stream 2: Νέος γύρος αντιπαραθέσεων;

105
Nord Stream 2: Νέος γύρος αντιπαραθέσεων;

Προειδοποίηση προς ευρωπαϊκές εταιρείες που βοηθούν στην ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 απηύθυνε το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, καθώς η απερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ ετοιμάζει νέο γύρο μέτρων κατά του ρωσικού project.

«Προσπαθούμε να ενημερώσουμε τις εταιρείες για τον κίνδυνο και να τις παροτρύνουμε να αποσυρθούν προτού να είναι πολύ αργά», δήλωσε σε διεθνή ΜΜΕ κυβερνητική πηγή από την Ουάσιγκτον.

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, η αμερικανική πλευρά αναμένεται σύντομα να εκδώσει έκθεση με τις εταιρείες που θεωρεί ότι συμβάλλουν στην κατασκευή του αγωγού.

Το συνολικού προϋπολογισμού $11 δισ. έργο, ένα από τα πιο σημαντικά της Ρωσίας, αποτελεί πεδίο έντονων διενέξεων μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον. Η κυβέρνηση Τραμπ θεωρεί ότι, μέσω του Nord Stream 2, η Ρωσία θα αυξήσει την οικονομική και πολιτική της επιρροή στην Ευρώπη. Tην ίδια ώρα, η αμερικανική πλευρά εκφράζει τις ανησυχίες της ότι ενδεχομένως θα μειωθούν οι εξαγωγές LNG των ΗΠΑ προς την Ευρώπη λόγω της ύπαρξης του αγωγού.

Ωστόσο, η Ρωσία αλλά και η Γερμανία, η οποία στηρίζει το έργο, αναφέρουν ότι πρόκειται καθαρά για ένα εμπορικό εγχείρημα. Ερωτηματικό πάντως παραμένει η στάση του νέου Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν απέναντι στο project. Υπενθυμίζεται ότι, όταν διετέλεσε αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση Ομπάμα, ο Μπάιντεν τάχθηκε κατά της υλοποίησης του Nord Stream 2.

Φωτό: Clemens Bilan/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.