Ενεργειακή συνεργασία στο προσκήνιο για Γερμανία-Αζερμπαϊτζάν

Ενεργειακή συνεργασία στο προσκήνιο για Γερμανία-Αζερμπαϊτζάν

100
Ενεργειακή συνεργασία στο προσκήνιο για Γερμανία-Αζερμπαϊτζάν

Ο Γερμανός πρέσβης στο Αζερμπαϊτζάν, Wolfgang Manig, εξέφρασε το ενδιαφέρον γερμανικών εταιρειών για το έργο του συγκροτήματος επεξεργασίας φυσικού αερίου από την κρατική εταιρεία πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν SOCAR, σύμφωνα με δημοσίευμα του Azernews.

Ο Γερμανός αξιωματούχος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον πρόεδρο της SOCAR, Rovnag Abdullayev, εξέφρασε την επιθυμία εκπροσώπων της γερμανικής βιομηχανίας να επισκεφθούν τη χώρα του Καυκάσου μόλις καταλαγιάσουν οι ανησυχίες εξαιτίας της πανδημίας.

Μιλώντας για την οικονομική συνεργασία Γερμανίας-Αζερμπαϊτζάν, ο κ. Manig τόνισε την επιτυχή συνέχιση της μακροπρόθεσμης και εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ της SOCAR και των γερμανικών ενεργειακών εταιρειών, ιδίως της Uniper (E.ON).

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της SOCAR επισήμανε την πρόοδο της βιομηχανίας πετρελαίου, φυσικού αερίου και πετροχημικών του Αζερμπαϊτζάν κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας πανδημίας, σημειώνοντας ότι η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των σχέσεων Αζερμπαϊτζάν-Γερμανίας.

Uniper και SOCAR διατηρούν στενή συνεργασία τα τελευταία πέντε χρόνια, ιδρύοντας ένα joint venture με κοινές δράσεις για την ανάπτυξη της ενεργειακής απόδοσης ήδη από το 2016. Στο σχήμα αυτό, η SOCAR διατηρεί μερίδιο 51% και η Uniper 49%. Η κοινοπραξία έχει ως αντικείμενο τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων της Azerikimya PU με βάση τις γερμανικές τεχνολογίες. Ο γερμανικός πάροχος ενέργειας Uniper είναι ένας από τους αγοραστές αερίου Αζερμπαϊτζάν στο πλαίσιο του έργου Shah Deniz-2.

Η Uniper και η SOCAR έχουν μια μακροπρόθεσμη σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου, σύμφωνα με την οποία, μέχρι το 2045, έως 1,5 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου προβλέπεται να ρέει στην Ευρώπη κάθε χρόνο μέσω του λεγόμενου Southern Corridor. Αυτές οι παραδόσεις φυσικού αερίου χρησιμεύουν για τη διαφοροποίηση της ευρωπαϊκής και μαζί της γερμανικής προμήθειας φυσικού αερίου και για την ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού και του ανταγωνισμού.

Φωτό: Roman Pilipey/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.