ΙΕΑ: 4% η πτώση της ζήτησης φυσικού αερίου

ΙΕΑ: 4% η πτώση της ζήτησης φυσικού αερίου

62
ΙΕΑ: 4% η πτώση της ζήτησης φυσικού αερίου

Η παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου αναμένεται να βιώσει το «μεγαλύτερο σοκ στη ζήτηση» το 2020, δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ενέργειας στις 10 Ιουνίου, με την κατανάλωση να μειώνεται 4% φέτος, καθώς η πανδημία του κορονοϊού χτυπά μια ήδη εξασθενημένη αγορά.

Στην τελευταία ετήσια έκθεση φυσικού αερίου, ο ΙΕΑ ανέφερε ότι, ενώ η ζήτηση φυσικού αερίου αναμενόταν σταδιακά να ανακάμψει το 2021, ο μεσοπρόθεσμος αντίκτυπος του ιού θα εμποδίσει την αύξηση της ζήτησης αερίου.

«Από τις αρχές Ιουνίου, όλες οι μεγάλες αγορές φυσικού αερίου βιώνουν πτώση της ζήτησης ή αργή ανάπτυξη, όπως στην περίπτωση της Κίνας», αναφέρει ο IEA.

Ο Οργανισμός σημειώνει ότι, παρόλο που το lockdown άρχισε σταδιακά να αίρεται, οι προβλέψεις δείχνουν ότι οι οικονομίες δεν θα ανακάμψουν αμέσως, οδηγώντας σε μειωμένη ζήτηση κατά 150 Bcm φέτος ή πτώση 4%.

Ωστόσο, η μείωση της ζήτησης αναθεωρήθηκε κατάτι από προηγούμενη εκτίμηση, που έκανε λόγο για μείωση της ζήτησης κατά 5% σε έκθεση που δημοσιεύτηκε στα τέλη Απριλίου στο Global Energy Review του IEA. «Το μέγεθος του αντίκτυπου παραμένει, ωστόσο, άνευ προηγουμένου», υπογραμμίζει ο IEA.

«Αυτή θα ήταν η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη ετήσια μείωση της κατανάλωσης από τότε που η αγορά φυσικού αερίου αναπτύχθηκε σημαντικά κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, ενώ η πτώση αυτή θα ήταν διπλάσια από την τελευταία ύφεση του 2009, όταν η ζήτηση μειώθηκε κατά 2%».

Οι αρχικές εκτιμήσεις προσδιόριζαν την παγκόσμια κατανάλωση φυσικού αερίου το 2019 σε περίπου 3,99 τρισ. κυβικά μέτρα, οπότε μια πτώση της τάξεως του 4% θα επιβραδύνει τη ζήτηση στα 3,83 τρισ. κυβικά μέτρα περίπου.

Οι πιο ώριμες αγορές φυσικού αερίου σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική, Ασία και Ευρασία αναμένεται να αντιπροσωπεύουν περίπου το 75% των απωλειών της κατανάλωσης φυσικού αερίου το 2020.

Σε μεμονωμένους τομείς ζήτησης, το αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας δέχεται το πιο ισχυρό πλήγμα, ανέφερε ο IEA, αποτελώντας το ήμισυ της συνολικής μείωσης της ζήτησης, ακολουθούμενο από τον οικιακό, τον εμπορικό και τον βιομηχανικό τομέα.

Η κατανάλωση για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 5% σε ετήσια βάση, ενώ η χρήση φυσικού αερίου στον οικιακό και εμπορικό τομέα αναμένεται να μειωθεί περίπου 4% παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας το 20% της συνολικής απώλειας κατανάλωσης.

Η έκθεση του Οργανισμού αναφέρει ότι, εκτός από τον άμεσο αντίκτυπο της μειωμένης δραστηριότητας κατά τη διάρκεια του lockdown, η ζήτηση φυσικού αερίου από τη βιομηχανία περιορίζεται περαιτέρω από την επιβράδυνση των καταναλωτικών δαπανών για τα προϊόντα μεταποίησης.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.