Χάλυβας: Οι εκτιμήσεις για τη ζήτηση το 2020-2021

Χάλυβας: Οι εκτιμήσεις για τη ζήτηση το 2020-2021

233
Χάλυβας: Οι εκτιμήσεις για τη ζήτηση το 2020-2021

Η Διεθνής Ένωση Χάλυβα εξέδωσε πρόσφατα το report της «Short Range Outlook (SRO)» για το 2020 και το 2021. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ένωσης, η ζήτηση για χάλυβα θα μειωθεί φέτος κατά 6,4%, στους 1.654 εκατ. τόνους, λόγω της κρίσης του Covid-19. To 2021, η ζήτηση αναμένεται να ανακάμψει στους 1.717 εκατ. τόνους, σημειώνοντας αύξηση 3,8% σε σύγκριση με το 2021.

Για τις εκτιμήσεις της η Διεθνής Ένωση Χάλυβα θέτει ως βάση ότι θα χαλαρώσουν τα lockdown τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και ότι οι κυριότερες αγορές χάλυβα δεν θα επηρεαστούν σε τόσο μεγάλο βαθμό από ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Η οικονομία της Κίνας διαφαίνεται πως επιστρέφει στην κανονικότητα, με μόνη εξαίρεση τον κλάδο του τουρισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης, το «πάγωμα» της οικονομικής δραστηριότητας της Κίνας τον Φεβρουάριο είχε ως απόρροια τη μείωση του ΑΕΠ κατά 6,8% και τη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής.

Έως τα τέλη Απριλίου, οι κυριότεροι παραγωγικοί κλάδοι χρήσης χάλυβα είχαν επιστρέψει, με τις εκτιμήσεις της Ένωσης να κάνουν λόγο για έκδηλη ανάκαμψη της ζήτησης κατά το β΄ μισό του έτους, η οποία θα οδηγηθεί από τις επενδύσεις σε υποδομές και κατασκευές. Η Διεθνής Ένωση Χάλυβα βλέπει αύξηση της κινεζικής ζήτησης κατά 1% φέτος, σε σχέση με το 2019, και εκτιμά ότι τα πακέτα στήριξης της κυβέρνησης για τις υποδομές θα παράσχουν μια επιπλέον στήριξη για τη ζήτηση το 2021.

Η ζήτηση για χάλυβα από τις ανεπτυγμένες οικονομίες εκτιμάται ότι θα καταγράψει σημαντική πτώση κατά 17,1% φέτος. Από την άλλη, η ζήτηση στις αναπτυσσόμενες (εξαιρώντας την Κίνα) θα μειωθεί κατά 11,6%. Ωστόσο, το επόμενο έτος, οι αναπτυσσόμενες οικονομίες θα σημειώσουν σημαντική ανάκαμψη της ζήτησης για χάλυβα και συγκεκριμένα στο 9,2%.

Φωτό: Filip Singer/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.