Οι συγκεντρώσεις CO2 πληγή για τον πλανήτη

Οι συγκεντρώσεις CO2 πληγή για τον πλανήτη

81
Οι συγκεντρώσεις CO2 πληγή για τον πλανήτη

Ρεκόρ κατέγραψαν οι συγκεντρώσεις αέριων ρύπων στην ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια του 2017, σύμφωνα με το ετήσιο Greenhouse Gas Bulletin του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO).

Συγκεκριμένα, οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα άγγιξαν τα 405,5 μέρη ανά εκατομμύριο (parts per million- ppm), συγκριτικά με τα 403,3 ppm του 2016. Αύξηση σημείωσαν επίσης οι συγκεντρώσεις μεθανίου και νιτρώδες οξειδίου στην ατμόσφαιρα.

Όπως επισημαίνεται στο Greenhouse Gas Bulletin του WMO δεν προβλέπεται προς το παρόν για τα επόμενα χρόνια κάποιο σημάδι ανατροπής της τάσης ανόδου αέριων ρύπων, γεγονός που θα οδηγήσει σε ακόμη πιο έντονα ακραία καιρικά φαινόμενα, στην άνοδο της στάθμης των υδάτων και στην όξυνση των ωκεανών.

Έκπληξη προκαλούν οι δηλώσεις του γ.γ του WMO, κ. Petter Taalas, ότι η τελευταία φορά που καταγράφηκαν παρόμοια με τα σημερινά επίπεδα συγκεντρώσεων CO2 στην ατμόσφαιρα ήταν πριν από 3- 5 εκατ. χρόνια όταν η στάθμη των υδάτων ήταν 10- 20 μ. υψηλότερη από σήμερα, ενώ τα επίπεδα θερμοκρασίας υψηλότερα κατά 2-3°C.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.