Η Ελλάδα παραμένει πρώτη στη χωρητικότητα του στόλου

Η Ελλάδα παραμένει πρώτη στη χωρητικότητα του στόλου

300
Η Ελλάδα παραμένει πρώτη στη χωρητικότητα του στόλου

Με ηγέτιδα την Ελλάδα, η Κίνα καταλαμβάνει πλέον την δεύτερη θέση ως τη χώρα με τον μεγαλύτερο σε όρους χωρητικότητας εμπορικό στόλο παγκοσμίως, αφήνοντας στην τρίτη θέση την Ιαπωνία.​

Σύμφωνα με την Clarksons ο ελληνόκτητος στόλος στα τέλη του περασμένου Αυγούστου ανερχόταν σε 222 εκατ. GT σε όρους χωρητικότητας, ο στόλος κινεζικών συμφερόντων άγγιζε τα 7.744 πλοία, συνολικής χωρητικότητας 170 εκατ. GT, ξεπερνώντας την Ιαπωνία η οποία διαθέτει στόλο χωρητικότητας 167,6 εκατ. GT.

Έχει ενδιαφέρον ότι ο εμπορικός στόλος που διαθέτει η Κίνα έχει αυξηθεί κατά 34% από τα τέλη του 2014 έως σήμερα, ενώ ο ελληνόκτητος στόλος κατά 23% και ο στόλος της Ιαπωνίας κατά μόλις 2%.

Ο αριθμός των πλοίων κινεζικών συμφερόντων αυξάνεται με γοργό ρυθμό. Το 2017 αύξηση της τάξης του 9% καταγράφηκε στον εμπορικό στόλο της Κίνας, καθώς ναυπηγείται σημαντικός αριθμός πλοίων που μεταφέρουν σιδηρομεταλλεύματα αλλά και containerships.

Όπως αναφέρουν διεθνή μέσα ενημέρωσης τα επόμενα τρία χρόνια αναμένεται να πραγματοποιηθεί η παράδοση ενός μεγάλου αριθμού πλοίων σε Κινέζους πλοιοκτήτες, γεγονός που θα πυροδοτήσει μία περαιτέρω αύξηση του εμπορικού στόλου κινεζικών συμφερόντων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.