Θα είναι η Αμερική η επόμενη χώρα που θα “χτυπήσει” ο ιός...

Θα είναι η Αμερική η επόμενη χώρα που θα “χτυπήσει” ο ιός Ζίκα;

61
Θα είναι η Αμερική η επόμενη χώρα που θα “χτυπήσει” ο ιός Ζίκα;

Περίπου 500 εκατομμύρια άνθρωποι στην Αμερική βρίσκονται σε κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό Ζίκα, ανακοίνωσε αξιωματούχος από την Οργάνωση Υγείας της Aμερικής (PAHO) την περασμένη Τρίτη στα διεθνή ΜΜΕ.
«Σε όλες τις χώρες που έχουν αναφερθεί κρούσματα δάγκειου πυρετού και Chikungunya κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, θεωρούμε ότι οι πληθυσμοί βρίσκονται σε κίνδυνο και για την έξαρση του Ζίκα», ανέφερε ο κ. Sylvain Aldighieri, στους δημοσιογράφους. Ο ερευνητής επισήμανε ότι ήδη τα κρούσματα του ιού Ζίκα έχουν καταγραφεί σε 37 χώρες, εκ των οποίων σε πέντε χώρες έχουν αναφερθεί περιστατικά γεννήσεων βρεφών με μικροκεφαλία.
Ο κ. Anthony Fauci, διευθυντής του Αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νοσημάτων, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η υπηρεσία του θα αρχίσει το Σεπτέμβριο μια κλινική δοκιμή για ένα εμβόλιο που θα εστιάζεται στην προστασία από τον ιό Ζίκα, αλλά τα πρώτα ευρήματα της μελέτης θα ανακοινωθούν από τις αρχές του 2017. Η μελέτη όμως στην Καραϊβική θα πρέπει να διαρκέσει από ένα έως τρία έτη για να αποδειχθεί η ασφάλεια του εμβολίου. Ως γνωστόν ο Ζίκα μεταδίδεται κυρίως από το τσίμπημα ενός μολυσμένου κουνουπιού του είδους Aedes από το οποίο επίσης εξαπλώνεται ο chikungunya και ο δάγκειος πυρετός.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, εξανθήματα, πόνο στις αρθρώσεις και κόκκινα μάτια. Σπάνια απαιτεί νοσηλεία και είναι ασυνήθιστη η περίπτωση θνησιμότητας. Δεν υπάρχει εμβόλιο ή φάρμακο διαθέσιμο για την προστασία από τον ιό.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.