Που θα οδηγήσουν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πετρελαϊκές εταιρείες

Που θα οδηγήσουν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πετρελαϊκές εταιρείες

205
Που θα οδηγήσουν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πετρελαϊκές εταιρείες

Η παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα αντιμετωπίσει έλλειψη προσφοράς σε τρία χρόνια λόγω των περικοπών των δαπανών και τις αναβολές στα μεγάλα προγράμματα έρευνας και εξόρυξης σύμφωνα με τον Patrick Pouyanne, πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνοντα σύμβουλου της Total.
Μιλώντας στην Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για την Ενέργεια, ο κ. Pouyanne εστιάστηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πετρελαϊκές εταιρείες κάτω από την πίεση των χαμηλών τιμών του πετρελαίου: «Σε δύο μόλις μήνες χάσαμε 10 δις δολάρια ΗΠΑ στις ταμειακές ροές μας» ανέφερε χαρακτηριστικά στους συνέδρους ενώ συμπλήρωσε ότι λόγω της πτώσης των τιμών, οι περισσότεροι από τους μεγάλους παίκτες έπρεπε να συμμαζέψουν με κάθε θυσία τις ταμειακές τους ροές και να προστατεύσουν τις επενδύσεις τους.
Λόγω της υπερπροσφοράς και της χαμηλής παγκόσμιας ζήτησης, οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν, σημειώνοντας 75% πτώση ενώ οι συνολικές δαπάνες για έρευνα στη βιομηχανία πετρελαίου υποχώρησαν σταδιακά κατά τη διάρκεια του έτους – από 700 δις δολάρια ΗΠΑ το 2014, σε 500 δισεκατομμύρια δολάρια το 2015 και σε 400 δισεκατομμύρια για το τρέχον έτος.
Χωρίς όμως επενδύσεις στην έρευνα και στην ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια θα παρατηρηθεί κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης αφού τα αποθέματα θα λιγοστεύουν και τα κοιτάσματα θα αδυνατούν. Αν και σήμερα μόνο στον κόλπο του Μεξικού και στη Νορβηγία συνεχίζονται οι έρευνες ο Γάλλος επικεφαλής προέτρεψε όλες τις εταιρείες να μην μειώσουν τις επενδύσεις τους στην έρευνα και στην ανάπτυξη και να εκπονήσουν νέα και συνετά πλέον σχέδια μέχρι το τέλος του έτους.

Φωτο: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.